2017 m. birželio 28 d., trečiadienis

Serialas: "Begėdis" / "Shameless" (5 sezonas, apžvalga)



Sveiki, skaitytojai

Taigi, prasidėjus atostogoms galima pasilepinti serialu „Begėdis“ (angl. Shameless)! Praktiškai su keliais prisėdimais sužiūrėjau visą penktąjį sezoną ir nepajutau, kaip praskriejo laikas. Čia trumpai apžvelgsiu penktąjį sezoną ir pasidalysiu savo pastebėjimais ir įspūdžiais.

Kad „Begėdis“ yra puikus serialas, to tikriausiai nereikia nė sakyti, tačiau lyginant penktąjį sezoną su pirmaisiais, visgi jaučiasi šioks toks kūrybinis atoslūgis arba, kitaip sakant, atsipūtimas. Serialas labiau primena serialą, o serijų struktūros jau nebeturi to braižo, kurį turėjo pirmieji sezonai, kuriuose kiekviena serija turėjo savo atskirą pasakojimo branduolį, netgi savotišką temą, o penktajame sezone to visiškai nebelieka. Ar dėl to blogai? Tikrai ne, tačiau įvykiai nebėra tokie staigūs, kaip anksčiau, kai kiekvienoje serijoje nutikdavo per penkias minutes tiek daug, dabar serialas atrodo truputį statiškesnis (o gal stabilesnis?). Bet kokiu atveju, bijau, kad kūrėjai nepradėtų mažinti spartos ir tempti gumos – jau geriau mažiau, bet efektingiau, negu skaldant degtukus į malkas. Nepaisant tos pajautos, serialas vis tiek kvaištelėjęs.

Kas gero įvyko penktajame sezone? Tikriausiai reiktų pradėti nuo Fionos, kuri pradėjusi dirbti užkandinėje ima flirtuoti su šefu, bet netikėtai per savo kvailą galvą paskubom išteka už muzikanto. Tai jos pasakojimo branduolys – kvailai nepamatuota skubi santuoka ir simpatijos šefui, tai taip fioniška, kad šis nelaimingos meilės sindromas jau atsikartojo iš ankstesniųjų sezonų, todėl praktiškai nieko naujo, tik kiti žmonės, o probleminės santykių analogijos vis tos pačios – tikriausiai šeštame sezone irgi niekas pernelyg nesikeis. Aišku, vis išnyrantis Stivas-Džimis lyg ir norėtų prikiški pagalių į josios gyvenimą ir „energetiškai“ jis jai išties labiau tikrų, bet Fiona yra Fiona, pati nežino ko nori ir atrodo jau seniai praradusi šeimos globėjos galias tiek protu, tiek atsakomybe...

Ar prisimenate Debę? O kaip ji pasikeitė! Tiesiog neįtikėtina sezono transformacija – tylioji vaikų auklytė pamažu tampa suaugusia Galaher – jai jau rūpi kontraceptikai, čia vaikinai, čia seksas ir ankstyva motinystė! Ką ji iškrės kituose sezonuose? O štai Lipas vėl turi tas pačias meilės problemas – vieną dulkiną, kitą, regis, myli, vieną myli, bet pradeda dulkinti kitą ir taip be atvangos, kad kartais net nuobodu pasidaro, tačiau kur kas įdomesni meilės dalykai vyksta pas Mikį ir Ianą, ta beprotiška gėjų meilė tikriausiai nė iš tolo nekvepėjo, kai žiūrėjome jų dažnus pasidulkinimus sporto aikštyne. Išties Mikio atsiskleidimas ir rūpestis Ianu labai gerai perteiktas, nors čia pat su Svetlana susilauktas vaikas jam pačiam nė kiek nerūpi – toks dvilypis pagal savo meilės realizavimo poreikius, tačiau būtent Mikį siūlyčiau vadinti kaip personažą šiame sezone labiausiai atsisklaidžiusiu netikėtai. O kaip Ianas, kuris serga bipoliniu sutrikimu? Tiesiog asilas.

 Frenkas su savo daktare leidžiasi į paskutinę kelionę...

 Galaheriai.

 Kevinas ir jo... motinystė.


 Mikis ir Ian išgyvena sunkius laikus. O gal geriausius?

 Karlas.
 Ta pati Fiona, tik su kitu vyru... Gasu.

Štai Karlas pagaliau patenka į kalėjimą. Bet ko norėti, jis visada atrodė sadistiškai šeimos apleistas ir tik Frenkas juo pasinaudodavo įvairiems savo beprotiškiems dalykams. Kaip Karlui seksis kalėjime, tikriausiai sužinosime tik kitame sezone, o štai Čiakio mamytė Semi vyriausioji Galaher išties psichuojanti mamytė, kad kartais atrodo, jog ji serga bipoliniu sutrikimu, o ne Ianas su Monika. Šioji išties ekspresyvi ir agresyvi praktiškai papuošė penktojo sezono pabaigą šūviais, o kai Čiakiui ėmė aiškinti, kaip jis turės prižiūrėtojams pasmaukyti – tai lūžau vietoje iš juoko. 

Žinoma, gaila Šeilos namo ir kad ji išvyko į kelionę vos sezonui įpusėjus, bet turiu vilties, kad ji dar sugrįš. Štai nauja erą pradėjo Veronika ir Kevinas – tėvystė šiai porai išties netinka, nes visą sezoną jie kalbasi vien apie pasidulkinimą arba vaikus. Didžiausias Veronikos minusas, kad šioji neturi motinystės instinkto ir iš esmės negali pakęsti savo vaikų. Atrodo, tai rimta problema, bet kartu tai kuria gana absurdiškas situacijas kaip ant tai antrame aukšte įrengtas melžimo salonas ir į jų namus atsikėlusi Svetlana, kuri atlieka žmonos pareigas. 

Frenkas... Pats begėdiškiausias iš begėdžių. Šiame sezone aš jo nelabai supratau. Pirmojoje dalyje jis lyg ir buvo Frenkas kaip Frenkas – varė savo stiprų naminukę pas Šeilą, kovojo su vyriausia dukra, kol galiausiai ėmė ir įsivėlė tarsi į meilės nuotykį su vėžiu sergančia daktare, su kuria skrido į kitą šalį ir bla bla bla. Ar kūrėjai pagaliau panoro parodyti Frenko gerąją pusę? Kodėl jis, būdamas pats didžiausias savanaudis, leidžiasi į pagalbininko vaidmenį? Prisiminiau, kaip viename sezone jis nukaršino bobą, kad gautų donorą ir toli gražu jam sąžinė nė kiek nerūpi, tačiau tai, ką jis išdarinėjo šiame sezone, verčia susimąstyti, kad Frenkas Galageris irgi žmogus. 

Penktasis sezonas, mano akimis, ne pats geriausias, bet tikriausiai geresniu ir nereikia laikyti, kadangi tai istorijų tąsa ir kaskart vis atrodys jau atpažįstama, todėl įspūdis kiek blankesnis. Nepaisant visko, serialas „veža“ ir jį žiūrėti non-stop tiesiog labai tinka ir patinka. Laukiu nesulaukiu, kada kibsiu į šeštąjį sezoną.


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą