2017 m. gegužės 28 d., sekmadienis

Filmas: "Šviežiena" / "Raw" / "Grave"



Sveiki, skaitytojai,

Daugeliui visgi patiko „Kino pavasaryje“ pristatyta novatoriška prancūzų siaubo drama „Šviežiena“ (pranc. Grave) (2016), kuri iš esmės pasakoja lyg apie jaunos studentės transformaciją, lyg ir apie šiuolaikinį vampyrizmą, lyg ir apie kanibalizmą, lyg ir apie zombius. Savo šaltumu ir natūralumu šis filmas kiek man priminė švedų ekranizaciją apie vampyrų mergaitę „Įsileisk mane“, kuris Lietuvoje buvo sulaukęs gana gerų reitingų, todėl, manau, kad šis filmas taip pat turėtų prasiveržti.

Scenaristai ir režisierė daugiau šiame filme eina ne per siaubą, kiek per psichologinius žmogaus virsmo parametrus, todėl beveik natūraliai perteikta jaunųjų studentų gyvenimo aplinka nenuvilia makabriškais kraštutinumais. Priešingai – veterinariją studijuojančios seserys gana skirtingos, tačiau pamažu paaiškėja, kad jos dievina žalią mėsą. Pagrindinė veikėja Džustina pamažu ima ryti šviežios mėsos gabalus ir neatskirdama seksualinio geismo nuo žmogienos ima virsti keistu nesivaldančiu monstru. Didžiulį siaubo efektą kelią ne žalios mėsos valgymas, kiek fizinių kūnų vaizdavimas: niežai, besilupanti oda, gyvūnų skerdimas... Silpnų nervų žiūrovams tai šioks toks išbandymas. 

Gerai, kad filmas išliko europietiškos tradicijos ir nepasuko holivudiniu pataikavimo keliu, kada viskas struktūriškai nuspėjama ir apgalvota. Ką norėjo pasakyti filmas „Šviežiena“? Kad tarp mūsų gyvena žmogėdros? Nemanau. Tai tik kitokio tipažo pramoginė istorija, kuri vargu, ar kuo skirtųsi nuo „Drakulos“, kuris taip pat buvo skirtas tiesiog pramokai. Žinoma, filmo paralelines prasmes galima laužti iš piršto, kiek tik reikia, tačiau reikia tikriausiai mėgautis gerai perteiktu siaubeliu ir mažiau galvoti apie prasmių užkulisius.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 81/100
IMDb: 7.4


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą