2016 m. spalio 7 d., penktadienis

Knyga: Laura Sintija Černiauskaitė "Žiema, kai gimė Pašiauštaplunksnis"




Laura Sintija Černiauskaitė. „Žiema, kai gimė Pašiauštaplunksnis“ – Vilnius: Tyto alba, 2014.

Sveiki, skaitytojai,

Laura Sintija Černiauskaitė jau seniai užima svarią poziciją šiuolaikinėje lietuvių suaugusiųjų literatūroje, tačiau ne ką prasčiau ji rašo ir paauglių literatūrą. 2014 metais pasirodžiusi apysaka Žiema, kai gimė Pašiauštaplunksnis susilaukė nemenko dėmesio, o šiandien knyga jau įtraukta į rekomenduojamą skaitytinų knygų sąrašą mokyklose. Nepaisant to, kad vaikams sunku visgi ištarti ir perskaityti žodį Pašiauštaplunksnis, knyga nuo to prastesnė netapo.

Kaip „persirgti“ brendimo laikotarpį ir susivokti, kas esi iš tikrųjų? Tokia pirma toptelėjo mintis, užvertus paskutinį šios apysakos puslapį. L. S. Černiauskaitė meniškai perteikia šiaip jau iš esmės vaikų-paauglių problemas: meilės trūkumą, tėvų nesantaiką, mokslo kančias. Visą įprastinį paauglio gyvenimą galima rasti kūrinyje, todėl apysakos pasaulis turėtų atrodyti itin artimas ir lengvai atpažįstamas jaunajam skaitytojui.

Apie tai, kad mus globoja angelai sargai, tikriausiai daugelis nujaučia, tad ir autorė neišradinėdama naujo dviračio kliaujasi iš esmės jau seniai pramintais mitologiniais keliais ir Pašiauštaplunksnį, kaip jau galima įspėti, kuria kaip realaus angelo būvimą šalia žmogaus sunkiame gyvenimo periode – tokius epizodus galima matyti ir fantastiniuose filmuose. Žinoma, angelas regimas tik Degtukei, pagrindinei knygos veikėjai, kuri, kaip ir daugelis vaikų, dar nepraradusi tikėjimo ir prigimtinio tyrumo, todėl gali regėti nesamus dalykus. Apie tai, kad vaikai susikuria nematomus draugus jau prirašytos net atskiros knygos, tačiau tik retas iš mūsų prisimena, kad turėjome nematomą pašnekovą. O kodėl gi ne angelas? Taigi Pašiauštaplunksnis tampa Degtukės angelu sargu ligos patale ir kartu jie, kaip ir Dantės pragare, pereina ištisą apsivalymo nuotykiais grįstą kelionę per sapnus ir realius nutikimus. Ši kelionė ne tik apsivalymo ir permainų lūžis, bet ir žymi ryškų mergaitės brandos lūžį, vaikystės pabaigą ir sunkios, kartais prieštaringai nesuvokiamos paauglystės pradžią.

 Laura Sintija Černiauskaitė

Būtent šis slenkstis Laurai Sintijai Černiauskaitei itin svarbus. Anksčiau rašiusi apie brendimo problemas romane Benedikto slenksčiai, šįkart autorė stengiasi viską nusakyti kiek simboliškai, kad jaunasis skaitytojas pajustų vaikystės ir paauglystės virsmo stebuklą, todėl stebukliniai motyvai apysakai itin svarbūs, jie sukuria nepaprastumo įspūdį ir plečia kūrinio meninę vertę. Liga kaip apsivalymo ritualas taip pat nėra naujas dalykas – Viduramžiuose net nuleisdavo kraują, kad sukeltų kritinę situaciją, tačiau šįkart autorė nuleidinėja kraują kiek kitaip – įpina detektyvinę istoriją apie dvynių kriminalinę išdaigą ir pirmąsias meilės kančias. Degtukei patinka klasiokas Girius, tačiau ši nedrįsta jam prisipažinti ir tik kritinis ligos momentas atveria mergaitei galimybę išreikšti ir suvokti savo tikruosius jausmus. 

Kitas svarbus apysakos pasakojimo klodas – tėvų tarpusavio santykiai. Menininkų šeimoje auganti Degtukė vis dar tikisi, kad jų tėveliai susitaikys ir kada nors susituoks, nors kūrinio pradžioje ganėtinai aišku, kad kol kas tam visiškai netinkamas metas, tačiau galima įtarti, kad autorė žaidžia atviromis kortomis ir viskas pasibaigs kaip filme Vienas namuose – visi laimingai apsikabins ir kritinis laikotarpis sutaikys ir sustiprins šeimą. 

Knyga vertinga savo meniškais simboliais, šviesiu ir skaidriu tyru vaikystės laikotarpio tikėjimu. Apysakoje vaizduojamas vaiko virsmo lūžiai ir brendimo transformacija be jokios abejonės bus aktualūs jaunajam skaitytojui. Knygoje taip pat esama gražių Editos Suchockytės iliustracijų, kurie papildo tekstą nespalvotais inkliuzais, bet kartu kelią abejonę, ar iliustracijos pernelyg nepažaboja skaitytojo vaizduotės, kadangi bent mano įsivaizduojami įvykiai ir iliustracijos gerokai išsiskyrė. Vizualiai patraukli, aktuali ir meniškai vertinga knyga turėtų surasti savo skaitytojų ir gal netolimoje ateityje sulaukti dar vienos tiražo laidos.

Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras: