2016 m. spalio 7 d., penktadienis

Filmas: "Kolonija" / "Colonia"



Sveiki, 

Praktiškai kino kritikų sutriuškintas filmas „Kolonija“ (angl. Colonia) (2015) man taip pat kėlė nemažai abejonių – tai verta, ar neverta žiūrėti? Suveikė vienintelis faktorius: geriau vieną kartą pamatyti, negu šimtus kartų išgirsti. Visgi yra tokių filmų, kuriuos galima kritikuoti, o „Kolonija“ yra viena iš tokių, tačiau ne taip prastai, kaip buvo galima tikėtis, perskaičius kai kuriuos kino kritikų atsiliepimus.

„Kolonija“ pasakoja istorinius Čilės laikus, kai po perversmo, giliai Čilės kalnuose, įrengtoje religinės tematikos kolonijoje, atsiduria įsimylėjusi porelė, kuri kovoja už pabėgimą ir išlikimą. Akivaizdus maniakinis veikėjų vaizdavimas, užsispyrėliškas pasiaukojimas dėl meilės iš pažiūros atrodo tinkamas šiam filmui, tačiau nebetenka tikroviškumo, kai akivaizdžiai sadistinių scenų akivaizdoje scenaristai ir filmo kūrėjai sudėlioja pernelyg didelius didaktinius akcentus, o filmų finalas primena meistriškai surežisuotą nuotykių žanro verto pabėgimo. Lyg ir primintų „Mumiją“, tačiau labiau kitą politinę dramą – „Argo“, kur oro uostų įtampa neišvengiama ir pasaulis pagaliau sužino politizuotos kolonijos visą absurdišką mėšlą.

Iš esmės filmas vykęs, nes scenarijus „kabina“, o sadistinės scenos dirgina jautresnio žiūrovo vaizduotę ir veikia itin paveikiai manipuliuodamos. Turinio atžvilgiu filmas vis tiek išlieka įdomus, kad ir kiek suabejotume autentiškumu ir perteikimu, visgi nereiktų to itin suabsoliutinti ir galvoti apie itin realią įvykių projekciją. Taip, filmas pilnas žiaurumo, kai kada absurdiškumo, o kai kada sadizmo norisi dar daugiau, kad užsimirštų akivaizdūs filmo veikėjų idiliniai trūkumai. Pagrindinį vaidmenį sukūrė visiems itin gerai žinoma Emma Watson, kuri šįkart su vaidmeniu neprašovė, tačiau nepasakyčiau, kad atskleidė kažin kokios kankinės istoriją, nors akivaizdžiai filmas buvo orientuotas labiau į jos vaidmenį. Abejoju, ar E. Watson čia kalta, gal labiau į sadizmą, o ne į veikėją linkęs scenarijus. Kad ir kaip ten kitiems beatrodytų, filmas man tikrai patiko su visais savo privalumais ir trūkumais, su visu religinio fanatizmo ir politiniu „grožiu“.

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 33/100
IMDb: 7.1


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą