2016 m. rugsėjo 11 d., sekmadienis

Filmas: "Dienos pėdsakais" / "Dienos likučiai" / "The Remains of the Day"



Sveiki, 

Britų režisierius James Ivory tikrai talentingas britų režisierius, kurio filmai visada verčia suklusti. Jo darbai „Morisas“ (1987), „Hawards Endas“ (1992) yra tikri perliukai. Filmas „Dienos pėdsakais“ (angl. The Remains of the day) (1993) yra vienas geriausių režisieriaus darbų, nominuotas net aštuoniems „Oskarams“, tačiau nepelnė nė vieno. Bet kokiu atveju, tai tikrai vertas dėmesio kino perliukas ir puiki japono rašytojo Kazou Ishiguro romano „Dienos likučiai“ ekranizacija.

Tiesą sakant, man asmeniškai įdomesnis siužetine prasme filmas buvo „Hawards Endas“ nei šis filmas, nes ten daugiau intrigos, netikėtų siužetinių posūkių, o „Dienos pėdsakai“ kai kam gali pasirodė preciziškai snobiškas, kuriame nėra ryškių įvykių, tačiau filmas vienas iš tų puikių perliukų, kaip subrandintas geras vynas – tikriems kino gurmanams. Visų pirma reiktų paminėti, kad tai subtilus filmas, kur žmonių santykiai XX amžiaus pradžioje vis dar reiškiasi itin aristokratiškai. Tarnų dvaro pasaulyje rezgasi itin sudėtingi tarpusavio santykiai, paveikti atsidavusios tarnystės, principų, kultūros taisyklių. Itin preciziškas tarnų ir namų ūkvedžių pasaulis beregint priminė kritikų išliaupsintą serialą „Dauntono abatija“ – panašus laikotarpis, kostiumai, manieros, etiketo taisyklės.

Kur šios istorijos skaudžioji tragedija? Jos tik pilna nuvaškuotose grindyse ir nušveistame sidabre, kad šiandien žiūrint net skaudu, kaip žmogiškumą įveikia pareigos ir prestižas. Tai luošina pagrindinius veikėjus, juos skaldo, jie pasmerkti meluoti sau. Tai išties vykęs filmas, vykęs scenarijus ir, žinoma, aktoriai. Emma Thompson kaip visada nepriekaištinga, didelį talentą demonstruoja veteranas Anthony Hopkins, atlikęs pagrindinį vaidmenį ir tapęs vienu didžiausiu režisieriaus aktorių kituose projektuose. Aktorių meistriškumas, atidi režisūra, puiki medžiaga leido filmą išvystyti į itin subtilią neįmanomos meilės istoriją, kur vergiški principai sugriauna laimę. Rekomenduoju gurmanams.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 84/100
IMDb: 7.9


Jūsų Maištinga Siela  

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą