2016 m. rugpjūčio 7 d., sekmadienis

Serialas: "Juodoji našlaitė" / "Black Orphan" (4 sezonas)



Sveiki,

Pirmieji du sezonai „Juodosios našlaitės“ (angl. Black Orphan) buvo daugiau nei geri, jie tiesiog labai „kabliavo“ ir norėjosi žiūrėti be paliovos. Mokslinės fantastikos serialas apie genetiką ir kuriamus klounus neretai ši tema pasirodydavo filmuose, tačiau serialuose iš esmės ši idėjinis rezervas buvo neišnaudotas, todėl kuo puikiausiai suprantu, kad dirbti prie scenarijaus su šia tema tikrai velniškai įdomu.

Visgi trečiasis „Juodosios našlaitės“ sezonas sušlubavo ir žiūrėjosi ne be taip patikliai kaip ankstesnieji. Kažko pristigo, kažko būta per daug. O per daug, sakyčiau, bereikšmiškai užsižaista su visokiais bunkeriais, „Ledo“ projekto antraeiliais įvykiais, kurie žiūrint jau ketvirtą sezoną, kur priartėjama prie tikrosios tiesos, atrodo, kaip vienas didelis nereikalingas vingis, kas apskritai rodo, kad netgi toks serialas kaip „Juodoji našlaitė“ bando siužeto atžvilgiu tempti gumą ir ieškoti, kaip užkimšti seriją, bet paliekant didžiąją intrigą tolimesniems sezonams.

Taigi, po ketvirto sezono peržiūros, galiu pasakyti, kad trečiasis sezonas išties buvo turinio prasme suskystėjęs, o štai ketvirtas sezonas pagerina reikalus, kadangi pagaliau žaidžiama atviromis kortomis: mums jau žinoma beveik visa organizacijos grietinėlė, kaip veikia genetikos institucijos ir kaip maustomi paprasti žmonės. Ypač apvaisinimo klinikos, kurios, o dievai – nežiūrėkite šio sezono būdamos nėščios, mielos moterys, tai negerai jūsų vaisiui ir jūsų bendrai psichikai, tačiau taip, tokie aiškūs realūs pavyzdžiai kaip eksperimentas su kūdikiais „Juodąją našlaitę“ kilsteli dar į geresnį mokslinės fantastikos lygį.

 Kristel.

 Efektyvioji Helena.



 Šeimynėlė.

 Felikso tikroji sesuo.

 Mika ir Betė.

 Aktoriai.



Kaip ir buvo galima numatyti, šiame sezone atsiranda dar daugiau klonų ir dar daugiau Saros Mening variantų, bet didžiausia staigmena yra tai, kad pirmoji serija mus ne veltui grąžina į istorijos pradžią ir papasakoja daugiau apie po traukiniu palindusią Betę. Netrukus po šio sugrįžimo tampa aišku, su kuo turime reikalą ir kaip genetiniai eksperimentai valdo žmones. Netrukus atsiranda ir „Ledo“ konkurentai, kurie skruostuose implantuoja paslaptingas lervas. Tiesą sakant, taip ir nesupratau, kaip toji lerva ir dirbtinis apvaisinimas susijęs, tačiau vieną tokį „stebuklą“ turi ir pati Sara.

Tiesa, pati Sara šiame sezone atrodo kiek nusibaigusi kaip kumelė, ypač sezono pabaigoje – visur laksto, bando apsaugoti dukrelę Kirą ir vis dar žaidžia pavojingą žaidimą su Reichel ir kita opozicija. Kol ji vis dar kaip pagrindinis klonas rūpinasi tais nesibaigiančiais reikalais, kur kas patrauklesni atrodo kiti klonai, kad ir ta pati Elison ar jau iš ano sezono atsiradusi kirpėja Kristel, kuri, regis, kur kas įdomesnė ir šarmingesnė, nei Sara.

Kas be to, kad priartėjome prie organizacijų ir valdininkų šiame sezone dar verta? Ogi naujos paslaptys apie pačią genetiką. Didelis dėmesys Rachel personažui, kuri reabilituojasi savo motinos Suzanos namuose. Ji pradeda regėti nukirstą gulbę, kuri be jokios abejonės turi tiek simbolinę, tiek mokslinę reikšmę. Ar tai reiškia, kad klonai gali regėti kitų antrininkų akimis? Kol kas atsakymo ketvirtame sezone nerasime, tačiau akivaizdu, kad išgliaudžius vieną paslaptį, reikia atrasti ir kitą, todėl nuobodžiauti netenka, nors šiame sezone jaučiamas kažkoks neesmingumas, vilkinimas, tačiau jis ne toks akivaizdus, koks buvo trečiajame sezone ir tai yra gerai, nes serialas juda kryptinga linkme. Kryptingai, sakyčiau, judėjo ir aktorė Tatiana Maslany, kuri šiemet jau paskelbta tarp nominantų „Emmy“ apdovanojimuose. Kas žino, gal jai ir pavyks jį pelnyti, juolab, kad nežinau daugiau nė vieno personažo nei kine, nei seriale, kad būtų šitiek daug persikūnyta vienam projektui. Aktorė šiam serialui atiduoda išties labai daug, o ji dar ir prodiuserė. 

Taigi lauksiu penktojo sezono ir šiek tiek ilsėsiuosi nuo klonų. Labai norėtųsi tikėti, kad penktasis sezonas bus dar geresnis ir pagaliau Sara Mening iš tikrųjų vėl taps patraukli ir įdomi.


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą