2016 m. rugpjūčio 10 d., trečiadienis

Filmas: "Vėjo nublokšti" / "Gone with the Wind"




Sveiki, skaitytojai,

Sako, kad klasikos kritikuoti negalima, ja galima tik žavėtis ir apginti. Daugelis gurmanų klasikos taip pat nėra linkę peikti, tačiau aš manau, kad mes pernelyg idealizuojame istorinius kūrinius ir bijome atrasti juose trūkumų, kuriuos dažnai aptinkame šiuolaikiniame kine. Viena didžiausių kino ekranizacijų be jokios abejonės yra „Vėjo nublokšti“ (angl. Gone with the Wind) (1939). Priežastis, dėl kurios nuolat atidėliojau šio filmo peržiūrą, buvo jos ilgumas – beveik keturios valandos! Kadangi tai visgi klasika, o klasiką mėgstu, nutariau, kad užteks atidėlioti ir laikas pagaliau žvilgtelėti į vieną didingiausių juostų prieš Antrąjį pasaulinį karą.

Filmas nuo pat pradžių stebina viskuo, kuo gali nustebinti filmas, susuktas prieš Antrąjį pasaulinį – filmas nuostabiai spalvotas, puikios masinės scenos, įdomūs charakteriai ir gera filmo kokybė bei, žinoma, aktoriai. Tiesą sakant, labai bijojau, kad filmas bus pernelyg romantinis ir saldus, ko apskritai nemėgstu, tačiau mane labai nustebino scenarijus – Skarlet, pagrindinė filmo veikėja, absoliučiai neprimena naivios ir alpstančios mergelės, ji pasirodė šarminga, subtiliai žongliruojanti sau parankiais moraliniais principais, nebijo būti, kai to reikia, gera kale, o tai išties stebina, nes kaip bebūtų, klasika gana puritoniška ir į moralinius principus labai kreipdavo dėmesį kaip visuomenės auklėjančių didaktinių priemonių rinkinį. Dar labai smarkiai gelbsti istorinis kontekstas – Amerikos Pilietinio karo padariniai, vergovės panaikinimas, aristokratų gyvenimo saulėlydis ir šiaip, filmas tviska prabanga, jo amfiteatrai gražus, preciziški, apgalvoti kaip ir techninės detalės, ypač apšvietimas.

Apskritai kerinti aktorė Vivien Leigh puikiai tiko šiam vaidmeniui, nors kai kada scenos atrodydavo pernelyg teatrališkos ir dirbtinos, tačiau jos kažkaip itin tinka senam retro kinui, kad net nebereikia kažko itin daugiau nei šiek tiek teatralizuoto sentimentalaus kičo, kuris apskritai atspindi XIX amžiaus vidurio bendravimo kultūrą.

„Vėjo nublokšti“ – gera ir nemari kino klasika, išsaugojusi kartoms didingą ir ambicingą kino reginį, kurio „vėjas“ ateina iki šių dienų ir leidžia net kartais aiktelėti: kaip čia gerai sukurta! 

Mano įvertinimas: 9/10
IMDb: 8.2


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą