2016 m. liepos 4 d., pirmadienis

Serialas: "Oranžinė - tai nauja juoda" / "Orange is the New Black" (3 sezonas)




Sveiki, skaitytojai,

Ką gi. Pagaliau pamačiau ir aš trečiąjį „Oranžinė – tai nauja juoda“ (angl. Orange is the New Black) sezoną. Taip jau nutiko, kad įkritau į jį ir tikriausiai sužiūrėjau per keletą dienų be jokio atokvėpio, jaučiuosi nubėgęs daugel mylių į priekį ir štai tau – Netflix vienu ypu neseniai į rinką paleido ketvirtąjį sezoną, nors viską imk, pamiršk ir vėl žiūrėk. Kol kas ketvirtąjį patausosiu niūresniems laikams, taigi pasidalysiu trumpais įspūdžiais apie trečiąjį sezoną.

O trečiasis sezonas kažkodėl buvo kai kurių lietuvių žiūrovų supeiktas, atseit serialas „nusivažiavo“ ir tralialia... Noriu pasakyti, kad nieko panašaus. Tiesa, sezono pradžia gana kebloka, nes jaučiasi tarsi kažkoks siužetinis sąstingis, lyg norėtų atsispirti su didele jėga ir niekaip nepavyksta. Du sezonus mesta kalinių pasakojimo korta per vieną seriją, supažindinant su kokios nors kalinės gyvenimo istorijomis, prieš patenkant į kalėjimą, atrodė, stipri, bet po antrojo sezono jau nebe tokia įdomi. Visgi trečiajame sezone šito neatsisakyta, tačiau ir nebėra toks ryškus akcentas, koks buvo anuose sezonuose, todėl tai nebeerzina serijos atpažįstama struktūra ir serialo ritmas. Taigi trečiasis sezonas nedarydamas didelių permainų visgi jas šiokias tokias padarė – įvedė daugiau pasakojimo apie paties kalėjimo gyvenimą.

Paiper buvusi pirmame sezone kaip pagrindinis serialo smuikas ir toliau laikosi atokiai, užleisdama kitų kalinių gyvenimo istorijoms, tat žiūrint trečiąjį sezoną, net visai nebeatrodo, kad Paiper būtų pagrindinė veikėja. Priešingai – ji visai įsilydė į moterų kalėjimo bendruomenės terpę ir tapo tik baltaode lesbiete, pamiršusi visiškai savo Larį ir gyvenimo problemas visuomenėje. Tiesa, jos personažas daro revoliuciją, kas buvo sunku patikėti, nes juk Paiper tokia gležna, o dabar pamažu tampa nuodėminga ir atkakli kalėjimo nusikaltėlė. Kiek gal ir keistas bei netikėtai makabriškas siužetinis vingis – nelegalus dėvėtų kelnaičių verslas, tačiau, regis, keistuolei Paiper tai tikrai labai svarbu, nors iš kitos pusės keista – juk ji turtinga ir kam jai tie papildomi pinigai ir pavojus? Gal noras pasijusti visaverte moterų kalėjime? Galbūt. Jos santykiai su Aleks ir nauja drauge Rube išties dar keistesni...

 Nebylė Norma taps ryškia kalėjimo žvaigžde pačioms bukiausioms.

 Bū tiesiog akimirkai sumoteriškės dėl... naudos.


 J. Kaputo šįkart sezone darbavosi iš peties.

 Sezono pabaiga gana simboliška aliuzija apie laisvės daromą teigiamą poveikį, turinti ir religinių motyvų.

 Naujas personažas Rubi. Netruko prisijaukinti Paiper.

 Aktorės puošia žurnalų viršelius.

 Kai kas sako, kad po šio serialo turėtų atsirasti daugiau lesbiečių. Nebūčiau linkęs to sureikšminti.

Užtat kalėjime gyvenimas verda. Lotynų amerikietės apninka blusos, problemos virtuvėje, čia viena gimdo, kitai – problemos su vaikais ir tai net akimirkai atrodo taip šeimyniška, kad net pamirštama, jog serialas apie kalėjimo gyvenimą ir nė iš tolo nebeprimena tų baisiai tamsių ir nykių filmų apie vyrų kalėjimus, netgi tie komedijiniai elementai pakelia žiūrovui ūpą. Tiesa, virš įprasto kalėjimo gyvenimo, šįkart kur kas labiau akcentuotas ir administracinis klodas – kalėjimą norima uždaryti, trūksta finansavimo lėšų, apsaugininkai pradeda profsąjungos susirinkimus ir čia įdomus pasidaro naujasis kalėjimo viršininkas, kuriam tenka laviruoti tarp savo interesų ir kampanijos, įsigijusios kalėjimą, atstovų. 

Žinoma, šiame sezone atsiranda ir naujų personažų, pasipildo naujais apsaugininkais, visi tokie žaliūkai, kad net nežino, kaip elgtis su kalinėmis. Vienas toks „pabaisūnas-pareigūnas“ ėmė prievartauti kalinę išvažinėjimo į miestą metu. Man iki šiol nelogiška, kodėl pareigūnas vienas negali nuvažiuoti į miestą pavalgyt spurgų ir kitų nesąmonių sutvarkyti, o būtinai turi vairuoti kalinė moteris? Netgi tada, kai pareigūnų prisėda pilnos sėdynių? Žodžiu. 

Nepaisant visko, įdomiausios šio sezono kalinių istorijos buvo apie kalėjimo parduotuvės kasininkę kinę, šviesiaplaukę sektos narkomanę, virtuvės pagalbininkę nebylę, nors ten kalinių skrebučio garbinimas, kurioje ale matosi nebylės atvaizdas buvo jau aukščiausio vaikų darželio lygio nesusipratimas, primenantis jau bukapročių parodijavimą. Raudonos „įsimylėjimas“ savo apsaugininko, kirpėjos Sofijos sumušimas, Soso depresija ir noras nusižudyti, nes niekas su azijiete nenori bendrauti, košerinis valgis, atsivertimas į žydus, taupymo maisto atžvilgiu programa ir dar daug kitų šiame sezone dalykų tiesiog nugludina serialą iki jau atskiro mikro pasaulio, kuris, pripažinkime, su tikrąja padėtimi Amerikos moterų kalėjime jau nebeturi nieko bendra, tačiau žiūrėti vis tiek labai smagu.

Trečiojo sezono anonsas:


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą