2016 m. birželio 24 d., penktadienis

Filmas: "Bevardžiai" / "Sin Nombre"




Sveiki,

Kuo daugiau žiūriu socialinių dramų apie trečiąsias šalis, ypač apie Lotynų Ameriką, tuo mažiau mane jaudina jų likimai, bent jau taip pagalvojau, žiūrėdamas filmą „Bevardžiai“ (ispan. Sin Nombre) (2009), kuris buvo itin gerai įvertintas kino kritikų ir žiūrovų. Tai jau antroji režisieriaus Cary Joji Fukunaga matyta drama. Jo filmas apie Afrikos sukilėlius „Nežinomos šalies žvėrys“ (2015) padarė ypač gerą įspūdį ir rekomenduoju visiems be jokios sąžinės graužaties.

Visgi jo filmas „Bevardžiai“ yra kiek silpnesnis filmas, nors jo problema taip socialiai labai sudėtinga. Jeigu „Nežinomos šalies žvėrys“ filme matėme vaikus lakstančius ir šaudančius su automatais, tai „Bevardžiuose“ irgi galima išvysti kažką panašaus. Gvatemalos gyventojai bando emigruoti dėl sunkių socialinių sąlygų į Meksiką ir iš ten nusigauti į JAV-as, tačiau jų planams ir viltims lemta žlugti dar filmui nepasibaigus. Gvatemalos didmiesčio prieangiuose vyrai grupuojasi į brutalias gaujas, „įšventina“ vaikus į vyrus ir jiems suteikia smurtautojo statusą... Tiesą sakant, sunku mums vakariečiams suvokti, tačiau politinė sistema socialiniuose trečiųjų šalių sluoksniuose gana niūri ir pavojinga. Šiame filme dvi siužetinės linijos susikerta, sukryžmindami dviejų jaunuolių likimus, paženklintus skurdo ir brutalumo.

Tiesą sakant, filmą lyg ir norėtųsi kaltinti socialiniu angažuotumu, tačiau realiai šio filmo funkcija ir yra iškelti šią trečiųjų šalių problemą į viešumą. Režisierius moka dirbti su neapmokytais aktoriais – tą parodė ir kitas jo darbas. Jis nevengia aštraus bergždžio smurto, kuris tampa dalies žmonijos ydų dalimi. Tokie filmai kaip „Bevardžiai“ dar kartą parodo, kokioje nuostabiai taikingoje šalyje mes gyvename, kad ir kaip vargingai gyventume, tokių problemų, kokias turi Gvatemala, mes visgi neturime. Filmas neilgas, vos pusantros valandos, bet tai puiki galimybė susipažinti su skurdo „liga“ ir jos keliamais padariniais. Filmas tikrai stiprus ir problemiškas, patiks, jeigu patiko brazilų juosta „Dievo miestas“ (2002), taip pat „Metro Manila“ ir kt.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 77/100
IMDb: 7.6


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą