2015 m. gruodžio 9 d., trečiadienis

Filmas: "Amerikos gangsteris" / "American Gangster"




Sveiki, skaitytojai,

Turėjau neapsakomą malonumą pažiūrėti mano mėgstamo režisieriaus Ridley Scott filmą „Amerikos gangsteris“ (angl. American Gangster) (2007), prisipažinsiu, kad žiūrėdamas senas juostas apie gangsterius, tame tarpe ir „Krikštatėvis“, „Kartą Amerikoje“ ar net vienas iš naujausių „Žiaurūs 1981-ieji metai“, nepajuntu to kvapo gniaužiančio jaudulio, kurį pajunta man rekomendavę žmonės. Tiesiog apkaltinau temą – gangsteriai ne man, tačiau R. Scott, na, negali sukurti prasto filmo, juolab, kad žaviuosi visais jo darbais, universaliomis temomis ir žanrais. Prisipažinsiu, labai bijojau, kad šis filmas nepatiks.

Žiūrėjau prieš miegą ir, žinokite, kai kurie siužetai „nuėjo“ į mano sapnus! Filmas išties įsimenamas ir puikus. Galima paploti vien už nuostabų scenarijų, kuris įtraukė, pateikė daugybę intrigų, nepaviršutiniškų charakterių, laikmečio dvasios, urbanistinės aplinkos, galiausiai gatvės ir teisėsaugos politikos. Tiesiog visko labai daug ir tiršta, bet tikriausiai jaučiasi režisūrinis įdirbis, dėmesys detalėms, kurios nėra specialiai akcentuojamos, bet kinomano akims visgi pastebimos. Kadangi istorija biografinė, jaučiasi didelis dėmesys autentikai ir noru interpretuoti kuo tiksliau ir kuo arčiau realijų. Nuostabius vaidmenis sukūrė šiaip jau R. Scott mylimas aktorius Rassell Crowe, bet labiausiai mane sužavėjo visgi Denzel Washington‘as, kurio atliktas pagrindinis Franko Luko vaidmuo išties vertas geros analizės – griežta tvarka, aiški šeimos ir gyvybės saugojimo bei globojimo pozicija ir čia pat to paneigimas – kulkos į kaktą, narkotikų prekyba, griaunami gyvenimai. Išties vertybiniu atžvilgiu šis ramus kaip belgas personažas padarė gana didelį įspūdį. Na, ir jau mirusi aktorė Ruby Dee, kuri atliko gangsterio motinos vaidmenį, gavo nominaciją į „Oskarą“ kaip geriausia antro plano aktorė.

Filmas išties puikus, jis teikia visokeriopą malonumą ir yra gana aukštos prabos, tikrai turėtų patikti serialo „Narkotikų prekeiviai“ žiūrovams. Neskubus, bet gilus ir nepaviršutiniškas scenarijus leidžia mėgautis ne tiek veiksmu, kiek personažų pasaulio savivokomis, jų vertybėmis. Rimtas, nekasdienis filmas, kuris daug kam turėtų patikti.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 76/100
IMDb: 7.8


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą