2015 m. rugpjūčio 6 d., ketvirtadienis

Filmas: "Verksmas tamsoje" / "A Cry in the Dark" / "Evil Angels"




Sveiki, skaitytojai,

Vėlgi tęsiu Meryl Streep „Oskatui“ nominuotus filmų peržiūras ir šįkart Fred Schepesi režisuota biografinė drama „Verksmas tamsoje“ (angl. A Cry in the Dark) (1988), o kai kur filmą galite išvysti ir pavadinimu „Evil Angels“, tačiau tai vienas ir tas pats filmas. Manau, šiuo vaidmeniu M. Streep buvo labai arti „Oskaro“, kadangi už šį vaidmenį ji pelnė Auksinę palmės šakelę – tai vienintelis aktorės šio festivalio apdovanojimas per visą karjerą.

Na, filmas išties intriguoja, kadangi jis pasakoja apie vieną garsiausių pasaulyje kriminalinių teismų ir garsiausią Australijos nuteistą moterį, nors, kaip ji teigė, šios moters vaikelį sudraskė laukinis šuo dingo. Kai filmo režisierius režisavo šią kino juostą, teismų procesas buvo atsinaujinęs ir tai nulėmė kitonišką filmo pabaigą. Iki šiol, jau praėjus daugiau nei 30 metų nuo realių įvykių, australai prisimena šią bylą, dėl kurios žmonės netgi susimušdavo gatvėje – primena jums Garlevos ir Drąsiaus Kedžio sukaustytą Lietuvą? Tokio masto byla, nors savo siužetu man kiek labiau priminė kitą mūsų šalies vaikžmogžudystinę bylą – tai Almos Bružaitės byla.

„Verksmas tamsoje“ išties gerai surežisuota drama – jame įvykių ir slogių nuotaikų bei teismo procesų netrūksta. Labiausiai mane asmeniškai šiurpino ne tiek tas faktas, ar motina nužudė savo devynių mėnesių dukrelę, kiek tai, kaip lengva žiniasklaidos priemonėmis paveikti visuomenę ir padaryti iš normalios moters raganą, dar įdomiau, kad ši formuojama mintis įsismelkia į teismų sales ir net paveikia prisiekusius bei teisėją. Aišku, filmas konstruojamas įtaigiai, nes ir pats žiūrovas ima abejoti moters nekaltumu, nors pasirodo M. Streep kuriamo personažo ir ciniškoji pusė. Daug emocijų, truputis detektyvo ir šeima per mikroskopą – filmas išties geras ir vėlgi priminė 1989 metų nufilmuotą „Muzikinę dėžutę“ su Jessica Lange, kur viskas vystoma irgi panašiai – patariu pažiūrėti ir šį filmą!

Iš esmės filmas man patiko, nors šiaip teismo procesai, liudijimai ir kiti dalykai mane kine nervina ir nuo jų pabosta, tačiau režisieriui intrigą pavyko išlaikyti. Išties sunku patikėti, kad taip galėjo nutikti XX a. antroje pusėję, lyg būtume grįžę į Salemo laikus. Aišku, puiki M. Streep vaidyba, įtaigiai suvaidino ir aktorius Sam Neill. Ką aš begaliu pridurti? Tai drama iš didžiosios raidės. Rekomenduoju visiems.

Mano įvertinimas: 8.5/10
IMDb: 6.9


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą