2015 m. rugpjūčio 7 d., penktadienis

Filmas: "Usnis" / "Ironweed"




Sveiki, kino žiūrovai ir skaitytojai,

Filmas „Usnis“ (angl. Ironweed) (1987) tapo priešpaskutiniu nematyti Meryl Streep „Oskarui“ nominuotu darbu. Tiesą sakant, teko pavargti, ieškant tikslaus filmo pavadinimo vertimo, nes anglų žodynas nesiūlo jo šio sudurtinio žodžio atitikmens, o ir „Geležinė piktžolė“ kažkaip skamba nei šis, nei tas. Visgi filmo pavadinimą atradau rusų kalboje – „usnis“, nors anglų kalboje usnis turi kitą žodį, tačiau, kaip supratau, tai specifinė piktžolė, labai artima usnims. Šiaip ar taip, tai simbolinis filmo pavadinimas, kuris apeliuoja į tam tikrą socialinį sluoksnį – prasigėrusius benamius Didžiosios depresijos laikais, kuri tampa likusiai visuomenei kenksminga terpė, visai kaip usnis darže... Kai kas filmą bandė versti pavadinimu "Sąmyšis".

Tai tikriausiai vienas niūriausių Meryl Streep vaidmenų karjeroje. Jau nieko nesakau apie „Sofijos pasirinkimą“ ir kelis dar kitus vaidmenis, tačiau šioje romano ekranizacijoje ji sunkiai serganti alkoholikė, pardavusi viskiui ir vynui savo muzikantės ir dainininkės svajones. Ji tamposi su kita valkata, kurį suvaidiną taip pat už šį vaidmenį „Oskarui“ nominuotas Jack Nicholson. Šis duetas filme išties nuostabus ir žiūrisi labai puikiai. Skaudus filmus apie mirusias svajones, parduotas gyvenimo metus... Pats siužetas taip pat neprastas – pagrindinis veikėjas regi seniai mirusius žmones, su jais kalba ir vos geba skirti realųjį gyvenimą nuo iliuzijų. Filme nestinga puikių scenų, tik retkarčiais galbūt pernelyg užtęstos kai kurios menkiau reikšmingos scenos, tačiau visumoje filmas tikrai vertas dėmesio ir net nežinau priežasties, kodėl dabar šis filmas turėtų būti pasenęs?

Beveik pustrečios valandos trunkanti skausminga agonija pilna jausmų, socialinio dugno vaizdų, skurdo ir tai, ką skurdas padaro su žmonėmis, ypač, kai žmonės Didžiosios depresijos metu vos galą su galu sudurdavo ir darbas buvo vos ne žodžio susitarimas. Šaltas, niūrus, bet jautrus filmas. Ir jis man patiko! Netikėti dviejų savo kartos mano vienų mėgstamiausių aktorių amplua – buvo išties verta pamatyti.

Mano įvertinimas: 8.5/10
IMDb: 6.8



Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą