2015 m. gegužės 9 d., šeštadienis

Filmas: "Žiaurūs 1981-ųjų metai" / "Patys žiauriausi metai" / "A Most Violent Year"



Sveiki,

Galbūt neteisinga rašyti apie filmą, kurio taip ir nepabaigiau žiūrėti, bet tai tikriausiai yra irgi nuomonė. Šįkart apie „Žiaurūs 1981-ųjų metai“ (angl. A Most Violent Year) (2014). Filmas sužavėjo daugelį kino kritikų, buvo nominuotas daugeliui prestižinių apdovanojimų, tačiau jau nuo pat pradžių filmą žiūrėti buvo tikra kančia.

Tiesą sakant, filmą pasirinkau dėl aktorių dueto – Oscar Isaac bei Jessica Chastain. Paskutiniu metu itin žaviuosi O. Isaac pasirodymais kine ir neveltui jis vadinamas Al Pacino, Roberto Deniro kino manieros pratiesėju, o šiame filme dar ir į viršų sušukuoti plaukai tikrai primena jo išvaizdą. Jessica Chastain irgi simpatiška ir talentinga aktorė, kiek žinau, abu aktoriai yra iš vienos mokyklos ir studijų metais turėjo vienas kitam didelės įtakos, tai jų susitikimas šiame filme tampa ne tik paprastas sutapimas... Kad ir kokie geri bebūtų aktoriai, filmas yra filmas ir jis man nepatiko. Tiesą sakant, labai nemėgstu tamsių, niūrių kriminalinių dramų be įtemptos siužetinės linijos. Taip, galbūt filmas išties atspindi 1981 metų JAV naftos konkurencijos rinkos tamsumą, taip, galbūt jo scenarijus puikus ir įtikinantis, tačiau žiūrėjau tarsi tuščiomis akimis – siužetas nuobodus, ne visada ir suprasi užuominas, vardan ko personažai kovoja ir ko jiems reikia, viskas ištęsta, užvilkinta ir nesimpatiška.

Nesudomino ir pati tema – ji manęs nesujaudino ir nesudomino. Aišku, aktoriai geri ir jie gerai pasirodė, bet jų personažai šleikščiai šalti, abejingi, priskiriami tikriausiai tų metų baisybių aplinkai. Kaip ir daugelis kriminalinių dramų, šis man pasirodė sausas, džiovino burną ir naikino vaizduotę, bet net neabejoju, kad atras savo žiūrovą, savus gerbėjus. Deja, aš šiuo filmu gerokai nusivyliau, kad perlipus į antrą filmo pusę suvokiau, kad kankinuosi, laukiu kažkokio sudominimo, o ne tik metaforomis apipintų dialogų, ne tik dokumentų slėpimo po namo pamatais ir ne tik užpuldinėjančius sunkvežimius... Ir tik viena scena – mergaitė žaidžianti su ginklu prie namų iš tikrųjų sujaudino, o visa kita praplaukė kaip pilkas švininis debesis...

Mano įvertinimas: 3/10
Kritikų vidurkis: 79/100
IMDb:7.1


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą