2015 m. gegužės 17 d., sekmadienis

Filmas: "Yves Saint Laurent" / "Yves Saint Laurent"




Sveiki, kino žiūrovai,

Šiandien noriu pakomentuoti prancūzų režisieriaus Jalil Lespert režisuotą biografinę dramą „Yves Saint Laurent“ (pranc. Yves Saint Laurent) (2014) apie vieną garsiausių aukštosios mados kūrėjų Yves Saint Laurent, apie kurį, tiesą sakant, mažai ką buvau girdėjęs, nes aukštoji mada manęs nė kiek nedomina ir nejaudina, tačiau labai mėgstu biografines istorijas, todėl negalėjau praleisti progos pažiūrėti šios juostos.

Įdomu tai, kad prieš kelerius metus pasirodė dokumentinė juosta „Saint Laurent. Beprotiška meilė“, kurią rodė viena iš lietuviškų TV kanalų. Jame pasakojama mados kūrėjo gyvenimo draugo istorija apie Y. S. Laurent‘ą. Įdomu ir tai, kad 2014 tais pačiais metai Kanuose pristatyta dar viena šio madų ikonos biografinė drama, tik jo pavadinimas „Saint Laurent“. Ana versija truputį ilgesnė, jame vaidina šiuo metu patys garsiausi pasaulio mastu prancūzų aktoriai, o filmą režisavo Bertrand Bonello. Iš matyto anonso, galiu pasakyti, kad filmai jei nėra identiški, tai be galo vienas į kitą panašūs. Kam reikėjo tuo pat metu dviejų biografinių versijų – man iki šiol nežinoma, tačiau man teko pamatyti būtent J. Lespert versiją, kuri buvo rodoma kino teatre „Pasaka“ ir yra publikuota lietuviškai torrent.lt 

Galiu pasakyti, kad ilgai kažkaip vengiau šio filmo ir pažiūrėjau iš to įniršio, kai norisi atmesti kino juostas iš sąrašų. Kaip visada tarp tokių filmų atrandi perliukų. Šis filmas mane be galo nustebino gerąja to žodžio prasme. Įdomiai atskleista per nusidriekusios mados XX a. dešimtmečius žmogaus kūrėjo-menininko istorija su meilės ir praradimo šleifu. Aišku, kaip visada, ten, kur kūrėjo biografinė istorija, ten būtinai bus daug skandalų, aistros, pykčio, priešpriešų, homoseksualumo, ašarų ir triumfo. Regis, tokių gyvenimo istorijų kine turime labai daug. Kuo šis filmas įdomus? Aišku, dėl savo prancūziškos dvasios, dėl nostalgijos praeičiai ir, žinoma, dėl gerų aktorių. Nors kaip geriausias filmas prancūzų „Oskarams“ Cezariui nominuotas kita šio filmo versija, bet geriausiu aktorius pripažintas Pierre Niney, kuris atliko Y. S. Laurent vaidmenį šiame filme. Mane asmeniškai labai sužavėjo ir Charlotte Le Bon, atlikusi Viktorijos vaidmenį, ji buvo nominuota Cezariui kaip geriausia antro plano aktorė, tačiau apdovanojimą pelnė amerikiečių aktorė Kristen Stewart iš „Zils Marijos debesys“.

Šiaip rekomenduoju kinomanams, biografinių dramų mėgėjams ir, žinoma, prancūziško kino gerbėjams. Filmą drąsiai galite žiūrėti, nors ir nesimpatizuojate aukštajai madai.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 51/100
IMDb:6.2


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą