2015 m. gegužės 29 d., penktadienis

Filmas: "Dykumų gėlė" / "Desert Flower"




Sveiki, kino žiūrovai,

Tikriausiai retam, kuriam nesuvirpino širdį filmas „Dykumų gėlė“ (angl. Desert flower) (2009) apie žymią top modelį Waris Dirie. Turime apie šią asmenybę ir jos ypatingą likimą išverstą romaną į lietuvių kalbą – knyga buvo sulaukusi pasisekimo, išleistos netgi dvi laidos. Na, apie patį filmą... Sunku kažką komentuoti po jo. Nors kino kritikai gana drungai filmą įvertino, tačiau aš toks griežtas nebūčiau, gal dėl to, kad mane emociškai paveikė, o gal dėl to, kad simpatizuoju biografinėms juostoms – nežinau.

Filmas tiesiog geras ir šviesus. Visų pirma tai juosta apie žmogaus galimybes pasaulyje, antra – apie kultūrų ir tradicijų skirtumus ir tik paskutinėje vietoje – podiumas. Merginos istorija išties stebina, nuo priiminėjančios vesdinančios ožkas kažkur Somalio dykvietėse iki aukštosios mados namų ir visa tai tik nedidelė laiko distancija bei didelė merginos sėkmė. Pagrindinė aktorė, įkūnijusi W. Dirie yra taip pat modelis iš Etiopijos – Liya Kebede. Nepaprastai tiko ir patiko jos būvimas kine. Ir šiaip, nors filmas, rodos, nėra niekuo novatoriškas ir viskas vaizduojama tradiciškai, jaudina pati istorija. Moters gyvenimo istorija tampa šio filmo stipriausia atrama, kuri sujaudina daugelį žiūrovų.

Labiausiai šokiruoja ne socialinė atskirtis, ne didelis kultūrinis šuolis, kurį patyrė Waris, bet moterų genitalijų šalinimas, kuris suluošina moteris iki širdies gelmių. Sunku patikėti, kad kasdien 6 tūkstančiai mergaičių „užsiuvamos“, kad ištėjusias jas galėtų peiliu pradurti vyrai. Pavojinga apeiga kasmet nusineša daugelį mergaičių gyvybių. Šiuo metu apipjaustymai draudžiami, tačiau Afrikoje galioja tik tradiciniai įstatymai ir neapipjaustyta moteris laikoma netinkama vedyboms. Šis suluošinimas paženklino Waris likimą ir gyvenimą, šiuo metu ji aktyviai jau trečią dešimtmetį kovoja su moterį luošinančia tradicija.

Filmas man patiko, jis įkvepiantis, įdomus. Tiesiog žiūrėjau be pretenzijų ir mėgavausi. 

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 54/100
IMDb:7.4



Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras: