2015 m. gegužės 15 d., penktadienis

Filmas: "Balsas iš ateities" / "The Sound of My Voice"




Sveiki, skaitytojai, 

Šįkart noriu trumpai pakomentuoti kino filmą „Balsas iš ateities“ (angl. The Sound of  My Voice) (2011), kurį režisavo Zal Batmanglij. Na, tai jau nebe pirmas mano matytas šio režisieriaus darbas. Prieš keletą metų teko matyti „Rytai“ (2013), todėl galiu ir plačiau nusakyti šio režisieriaus braižą ir jo mėgstamą scenarijų – paslaptingos ir slaptos sektos, kurios savo skaidrumu kelia daug abejonių integruotiems pasauliečiams.

Jeigu „Rytai“ kalbėjo labiau apie terorizmą, tai „Balsas iš ateities“ labiau mistifikuotas ir, žinoma, matomai šiek tiek mažesnio biudžeto projektas, tačiau nuo to intriga nė kiek nesumenksta. Filmas įdomus savo abejonėmis, ar tikrai Mege pasivadinusi mergina, besislapstanti rūsiuose, yra iš 2054-ųjų metų? Kaip ji čia atsidūrė? Kokią žinią ji nori pranešti pasauliui ir kodėl ji slapstosi? Žinoma, atsakymus į šiuos klausimus gausite ne iškarto, o ir į kai kuriuos klausimus visiškai nieko negausite. Šiek tiek baugina tai, kad žmonėms taip lengvai plaunamos smegenys, jiems net nereikia įrodymų, kad šie prisidėtų prie naujo tikėjimo – tik tatuiruotė ant kojos ir abstraktūs liudijimai apie ateitį? Išties tik tiek tereikia, kad tikėtume naujuoju pranašu? Porelė ryžtasi, kurdami slapta dokumentinį filmą, įrodyti, kad Megė paprasčiausia apsišaukėle. Ir žinoma, žiūrovas sąmoningai klaidinamas – na, kuris tau pranašas lieptų atvemti obuolį ir valgyti žemėtus sliekus? Panašu į tikrą fanatizmą, tačiau filmo finalas pateikia dar daugiau klausimų, nei atsakymų...

Šiaip filmas išties neblogas savo pačia idėja. Patiko, kad jis verčia mąstyti, spėlioti versijas ir abejoti ne tik personažus, bet ir patį žiūrovą. Labai vėlgi patiko aktorės Brit Marling pasirodymas, kuri dirbo ir kituose šio režisieriaus projektuose. Jos būvimas filmuose kažkoks stebuklingas, jeigu prisimenate tokius filmus kaip „Antroji žemė“, „Mano ištakos“. Nepasakyčiau, kad filmas labai sužavėjo, tačiau jis tikrai vertas akies, todėl nesigailiu pažiūrėjęs.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 67/100
IMDb: 6.7


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą