2015 m. balandžio 5 d., sekmadienis

Filmas: "Artimi trečiojo laipsnio kontaktai" / "Close Encounters of the Third Kind"




Sveiki, kino žiūrovai,

Tikriausiai esu matęs kone visus didžiausius Steven Spielberg darbus. Nežinau, kas savo emociniu paveikimu gali pralenkti jo šedevrą „Šindlerio sąrašą“, tačiau jo kiti projektai ne ką mažiau didesni ir ambicingesni. Filmas „Artimi trečiojo laipsnio kontaktai“ (angl. Close encounters of the Third Kind) (1977). Kaip ir epopėja „Svetimas“, užsimezgusi aštuntajame dešimtmetyje, taip ir šis filmas yra neabejotinos naujos mistinės siaubo istorijos kino industrijos pagrindas, ant kurio užaugo ištisi filmai apie ateivius, ne visada nusiteikusius draugiškai.

Tiesa, dar nemačiau šio režisieriaus filmo „Ateivis“ (1982), tačiau jis, kaip šis filmas, vertinamas labai aukštai tiek pačių žiūrovų, tiek kino kritikų. „Artimi trečiojo laipsnio kontaktai“ išties įspūdingas filmas, kuris aplenkia daugelį šiuolaikinių filmų apie ateivius. Puikus scenarijus, specialieji efektai, paslaptingumas, įtampa, komedijos elementų intarpai, bet visų genialiausia tikriausia yra tai, kaip papasakota ši istorija. Beveik pustrečios valandos besitęsianti juosta prikausto dėmesį kone nuo pradžių iki pabaigos. Patiko! Ir visai neapsirikau pasirinkdamas tokį seną kiną, priešingai, labai praturtinau savo matyto kino amplitudę. Visgi filmą buvau matęs arba bent dalį matęs vaikystėje, tačiau pažiūrėjau jį visai kaip naują.

Aišku, filmo finalas išties įspūdingas, ypač kalno papėdėje įrengta ateivių nusileidimo aikštelė. Gal pasirodė pabaiga šiek tiek ceremoniškai ištęsta, priminė delegacinį paradą be įvykių, tačiau stebina pats vizualumas, sureikšminimo momentas, kadrai ir montažas. Sakyčiau, pačiame pasakojime taip pat dabar jau esama nereikalingų kadrų, ištęstumo, bet čia tik dėl to, kad esame pripratę prie greitesnio tokio tipažo kino, tačiau sakau Jums, kad filmas tikrai vertas ne tik gurmaniškos akies, jis įdomus turėtų pasirodyti ir paprastam žiūrovui. Praleidau puikiai laiką.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 91/100
IMDb: 7.7


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą