2015 m. vasario 16 d., pirmadienis

Raudonasis sausas vynas: Riddle Creek (Reserve) 2013 Shiraz




Sveiki,

Taip jau nutiko, kad AŠ TAI PADARIAU. Ir pagaliau! Ragaudamas sausus raudonuosius vynus esu linkęs pasikliauti Europos arba Pietų Amerikos vynais ir kažkaip vengiu Australijos, Pietų Afrikos ar Kinijos kraštų. Dar ir dėl to, kad pasirinkimo išties neturime Lietuvoje tiek daug, kiek galbūt galėtume turėti. Nutiko taip, kad pasiėmiau australiško vyno – neparagavęs nesuprasi ir nepakomentuosi kitiems, taigi...

Klausykite, buvo puiku, tiesiog nepakartojama. Visiškai kitokia vynuogė – shiraz, kurią prisijaukino Australijos vyndariai, išgaudami savo krašto, šalies vyno charakterį ir sukurdami savo vyno tradicijos pamatus. Paskutiniu metu Australijos vynas pripažintas, savitas, novatoriškas, jo rinka atsigavusi.

Apie šį vyną, kurį ragavau, pasakysiu taip: į nieką nepanašu, ką esu ragavęs. Subtilus skonis! Šiaip mėgstu aitrius, charizmatiškus vynus, bet tai, ką pasiūlė Australijos žemė, mane labai nustebino. Labai švelnus skonis, nors kvapas ir nėra sodrus, paprastai, kai sakome apie vyną švelnus skonis, tai daugiau ar mažiau jau žinome, ko tikėtis, bet šįkart švelnus KITAIP. Tik iš pirmo žvilgsnio, pasakyčiau, vynas labai švelnus, bet toli gražu ne beskonis, savito kolorito ir lengvumo, po kuriuo slepiasi tolimo krašto mistiniai poskoniai. Net sunku su kažkuo lyginti. Mano vynas buvo 2013 derliaus, rezervinis t. y. laikytas amerikietiško ąžuolo statinėse, todėl dar brandesnis ir sodresnis. Tai vynas, kuris nėra sunkus, bet savo skonio išskirtinumu ir poskonio gama labai nustebino. Tai tarsi ragauti vietoj ryškaus guašo akvarelės, visai kitos substancijos ir esencijos, todėl labai nudžiugau, jog po daugiau nei mėnesio galėjau šio vyno ir vėl paragauti. Tiesa, antrą kartą vynas nebepadarė tokio įdomaus ir galingo atradimo džiaugsmo, kokį patyriau ragaudamas pirmą kartą, bet vis tiek leido mėgautis tiesiog kitokia vyno tradicija ir švelnumu.

Mano įvertinimas: 9/10
Kaina Lietuvoje: 25-27 lt.


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą