2015 m. vasario 1 d., sekmadienis

Filmass: "Didelės akys" / "Big Eyes"




Sveiki, kino žiūrovai,

Daugelių filmų kūrėjas Tim Barton tikriausiai mane ne vieną nustebino pristatęs biografinę dramą „Didelės akys“ (angl. Big Eyes) (2014). Šiaip Tim Burton žanrai labai varijuoja nuo animacijos iki fantastinių filmų, bet visuose juose išlieka kažkokia gyslelė, kuri iškelia žmogaus ydas paverčia jas simboliniais, nevengia ir siaubo-komedijos elementų. Tiesą sakant, jo „Edgaras Žirkliarankis“ manęs toli gražu nesužavėjo, bet „Mano gyvenimo žuvis“ buvo tai, kas iš tikrųjų mane išbalansavo ir lyg privertė suklusti.

„Didelės akys“ – tai biografinis filmas apie vyro užnugaryje 6 dešimtmetyje besislėpusią dailininkę Margaret Keane. Sunku patikėti, kad šis režisierius ėmėsi biografinės juostos, bet galiu pasakyti, kad jam pasisekė, nes medžiaga gana dėkinga. Per vis šauniausia yra tai, kad filme pasirodo bene šiuo metu du geidžiamiausi Holivudo aktoriai – Amy Adams ir Christoph Waltz. Išskirtinį vaidmenį, sakyčiau, visgi sukūrė Amy Adams. Ir visai ne dėl to, kad užsimaukšlino peroksidinį peruką ir tapo kitokia nei įprasta, bet dėl to, kad vedė gana kitokį personažą ir charakterį, kitokesnį nei „Amerikietiška afera“ ar „Mokytojas“ bei kituose filmuose kuriamus personažus. Štai aktorius Christoph Waltz, kuris yra tikrai neabejotinai geras aktorius ir man jis be galo patinka, atrodė, pernelyg vienplanis – charizmatiškas, daug tauškiantis vidutinio amžiaus nevykėlis, bet apsukrus vyrukas. Šitoks charizmatiškas tauškalius, pasirodė, pernelyg „toks pat, kaip visada“, todėl tampa pernelyg Leonardiškai dikapriškas, reikia manyti, kad aktorius yra lankstesnis ir ateityje sukurs skirtingesnių vaidmenų. 

O grįžtant prie filmo, galima pasakyti, kad tai gana vykusi biografinė drama su labai geru Amy Adams pasirodymu, labai įdomūs patys piešiniai, dailės pasaulio užkulisiai, moters padėtis meno pasaulyje ir apskritai tų dešimtmečių politika. Yra nemažai spalvų, daug „didelių akių“, labai švelnių mistinių užuominų, kurie lyg ir tuo plyš ir pasipils kaip mistinis tornadas, bet iš esmės T. Burton‘as susivaldo ir išlaiko natūralų pasakojimą, lyg sau nebūdingą, suvaržydamas fantaziją ir išlaikydamas biografinio filmo taisykles. Išties filmas patiko.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 62/10
IMDb: 7.0


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą