2015 m. vasario 2 d., pirmadienis

Filmas: "Interviu su diktatoriumi" / "The Interview"




Sveiki, skaitytojai,

Nutariau pasidairyti ir po komedijų pasaulį ir pažiūrėti bene labiausiai šiuo metu diskutuotiną komediją „Interviu su diktatoriumi“ (angl. The Interview) (2014), kurį režisavo ta pati aktorių ir režisierių komanda, kuri sukūrė filmą „Dabar tikrai jau šikna“ – jo pavadinimas skandalingai nuvilnijo per Lietuvos kino teatrus. Pastarasis filmas man, sakykime, „visai nieko“, o štai „Interviu su diktatoriumi“ pasirodė kur kas geresnis.

Amerikiečiai nebijo pasišaipyti iš politinių santvarkų, prisimenant filmą „Diktatorius“ (2012), kuriame išjuokiami Saudo Arabijos regiono politinė santvarka ir tradicijos. Filmas „Interviu su diktatoriumi“ šįkart nusitaiko į Šiaurės Korėją ir jos skleidžiama propagandą. Medžiagos, kurią galima pateikti įdomiai yra apstu. Siužetas ganėtinai gerai išvystytas ir jį kur kas įdomiau žiūrėti, negu, tarkim, parodijų filmą. Kontraversiškas man atrodė paties diktatoriaus vaizdavimas – amerikietiškai sukurtas jo produktas, vos ne vunderkindas, kuris geba manipuliuoti ne tik savo tauta, bet ir internacionalinėmis kultūromis. Aišku, yra nemažai smagių nesąmonių, kurie tiesiog fiktyviai sukurti ir nieko bendro neturi su Šiaurės Korėjos lyderiu, pvz., Katy Perry muzikos interpretacija. Diktatorius visgi parodomas iš amerikietiškosios kultūros pozicijų, o tikroji Š. Korėjos „aura“ lieka tik mituose ir dekoracijose. Aišku, visa tai žiūrint nė kiek neerzino, netgi buvo smagu atsekti, kaip kūrėjai konstruoja pasakojami, sintetina propagandos žinias apie Š. Korėją ir implikuoja Holivudinės komedijos kanonus.

Pagrindinius vaidmenis sukūrė daugiau ar mažiau žinomi aktoriai James Franko ir Seth Rogen. Nepasakyčiau, kad jų personažai kažkuo skiriasi nuo įprastų komedijinių personažų: vienas lėtesnis, kitas karštakošis plepys, nuolat per savo skubotumą priverdantis daugybę bėdų. Įprasta vyrukų komedijinė pora. Juokeliai tai geresni, tai prastesni, bet filmo visuma atrodo tikrai nebloga ir įdomesnė nei „Dabar tikrai jau šikna“. Įdomu, kaip atrodytų toks filmas apie V. Putiną ir kaip Rusija reaguotų į tokią produkciją, jeigu jį sukurtų, tarkim, ne amerikiečiai, kurie gali sau tai leisti, o Lietuva? 

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 52/100
IMDb: 7.0


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą