2015 m. vasario 5 d., ketvirtadienis

Filmas: "Everli" / "Everly"




Sveiki, kino žiūrovai,

Filmas „Everli“ (angl. Everly) (2014) kaip bebūtų keista, Lietuvos piratinėje „rinkoje“ nesulaukė didelio pasisekimo, daugelis linkę tvirtinti, kad filmas pernelyg nuobodus, be esmės ir pan. Ir tai tvirtina tie, kurie yra pratę prie trilerių ir daug prastesniu nei „Everli“. Visgi nusprendžiau pažiūrėti šį filmą, nes nebepraleidžiu nė vieno aktorės Salmos Hayek darbo kine – ši aktorė paskutiniuoju metu retokai bepasirodo kine, nes daugiau laiko skiria šeimai.

Trileris yra patikrintas Salmos Hayek žanras ir daugelis nustebo, kodėl visgi aktorė pasirodė „tokiame prastame trileryje“. Neskubėčiau smerkti aktorės, nežinant tikrųjų priežasčių – juk yra draugai, kurie prašo ir kviečia filmuotis ir kuriems negali pasakyti NE. Kalbant apie patį filmą, galiu pasakyti, kad jis man patiko. Netgi labai, todėl noriu paprieštarauti daugeliui nuomonių, kad filmas lėkštas ir nuobodus. Visų pirma tikriausiai žiūrovus trikdo maža izoliuota erdvė, bet ji tik dar labiau intriguoja, nes imi spėlioti, kaip režisierius suspaustoje erdvėje išnaudos įtampos ir siužetines galimybes, o jis tai išnaudojo – patikėkite. Erdvė tikrai nėra tas faktorius, kuris supaprastina filmą. Vėlgi pats žanras – trileris, kuris balansuoja tarp fantazijos ir realumo, o šiame filme nesitikėkite pamatyti nieko realaus ar likusių prasmių už kadro. Stipri moteris, kuri dėl savo vaiko taško apmokytas kekšes ir samdomus žudikus, atrodo lyg ir pabodęs trilerio siužetinis elementas, primena Q. Tarantino „Nužudyti Bilą“ dalis. Ir visgi, atmetus tapatinimą su realybe, filmas lieka pramoga, reginys, šou, kuris nėra pajėgus sujaudinti išlepusį šiuolaikinio kino žiūrovą, nors filmas turi, sakyčiau, neblogą kompoziciją, viskas daugiau ar mažiau motyvuota, žinoma, dėl ko kovojama... Seksualioji Salma Hayek toli gražu nepaseno tokiems vaidmenims, ji tiesiog degte degė ir jutome jos pulsuojančios veikėjos jėgas, pavargome kartu su ja, todėl šį gana įtaigų nuovargį nereiktų vadinti „užtęsimu“.

Kokie filmo trūkumai? Aliuzijos į Q. Tarantino filmus, trūko režisūrinio savitumo, todėl lyginant su Q. Tarantino elegancija, šis trileris gerokai nusileidžia. Trūko siužetinio papildymo, nes neaišku, iš kur Everli tokia stipri, iš kur ji tai užtikrintai valdo šaunamuosius ginklus ir kovos menus? Ją pamokė buvęs mylimasis, ar ji pati turi kriminalinę praeitį? Ir, žinoma, daugiau ar mažiau nuspėjama filmo baigtis susilpnina filmo ekspresyvumą.

Nepaisant visko, retokai žiūriu tokio pobūdžio filmus, apie kuriuos dar ir blogai atsiliepiama, bet galiu pasakyti, kad tiems, kurie neišlepę ir kine moka užčiuopti gerąsias puses (o filme, bent man, įtampos vis tiek netrūko), juosta turėtų patikti. Man patiko.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 35/100
IMDb: 5.0


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą