2015 m. sausio 12 d., pirmadienis

Filmas: "Kol nenuėjau miegoti" / "Before I go to sleep"




Sveiki, kino žiūrovai,

Šiandien noriu pakomentuoti režisieriaus Rowan Joffe trilerį „Kol nenuėjau miegoti“ (angl. Before I go to sleep) (2014). Na, filmas vertinamas prieštaringai – vieniems kritikams jis labiau patiko, kitiems kėlė nuobodulį. Tikriausiai dėl to, kad filmas labiau skonio reikalas, žvelgiant apskritai į trilerio žanrą. Filmas nėra novatoriškas, siužetas, sakyčiau, sukaltas gana vidutiniškai, išvystyta pakopomis linija ir ji nėra nuobodi, kaip kiti teigia. Apskritai žaidimai su atmintimi man yra įdomūs ir visada žadinantys keistą jausmą – o kaip mes patys jaustumėmės, kai kiekviena diena prasidėtų tarsi iš naujo? Prisiminiau „Memento“ (2000) filmą, kuris, aišku, daug geresnis už šį, bet nemanau, kad „Kol nenuėjau miegoti“ yra prasta juosta.

Aišku, reitingus kelia Nicole Kidman, kuri po daugelio naujausių ir gana prieštaringai vertinamų savo vaidmenų, sakyčiau, pasirodė „visu gražumu“. Jai labai tinka trilerio žanras, nors ir dramose ji labai stipri, bet drama rizikingas dalykas, kadangi daug kas priklauso nuo režisieriaus, o trileris – patikrintas N. Kidman žanras, kuriame nereikia itin daug keistis. Viso filmo svoris atitenka vien jai, nes talentingasis aktorius Colin Firth apskritai buvo nuobodus ir neįdomus kaip personažas, jam tiesiog nebuvo kur įsiterpti... Tarsi apsiverstų šių aktorių dominuojanti energetika, lyginant su nesenu jųdviejų pasirodymu filme „Atpildas“, kur N. Kidman atrodė, švelniai tariant, nyki ir neįdomi. Vėl prisiminiau jos pasirodymą filme „Invazija“ (2007), kažkaip su trileriais ji mažai kur prašauna, išskyrus „Įsibrovimas“ (2011), kuris apskritai kaip filmas buvo niekinis.

Grįžtant prie filmo, galiu pasakyti, kad įtampa išlaikyta. Aišku, dalis filmo visgi nuspėjama, nes personažų nedaug, mįslės akivaizdžios, nėra išplėtota variantiškoji spėlionių pusė, nes numatomi keli baigties variantai, todėl žiūrovas neprašaus – tai slopina įdomumą. Apskritai filme yra nemažai trileriui būdingų šablonų tai – šliaužimas kruvinai grindimis, žudiko sentimentai nusikaltimo vietai, kai viskas turi analogiškai pasikartoti toje pačioje vietoje su skirtinga baigtimi, lygintuvu talžomas snukelis... Visgi režisierius neapsiėjo be šių nusibodusių elementų. Filme galima pasigesti naujovių, įdomesnių sprendimų siužete, tačiau daug ką atperka N. Kidman būvimas, neprastas siužetas su atmintimi. Galiu pasakyti, kad nepaisant šablonų filmas man vis tiek patiko ir tikrai nenuėjau miegoti, kol jis nepasibaigė.

Mano įvertinimas: 8/10
Kritikų vidurkis: 49/100
IMDb: 6.3


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą