2014 m. gruodžio 1 d., pirmadienis

Filmas: "Apsimetėlis, sukčius ir dama" / "The Two Faces of January"




Sveiki, kino žiūrovai,

Filmas „Apsimetėlis, sukčius ir dama“ (angl. The Two Faces of January) (2014) tikriausiai lietuviškai verčiamas ne be pagrindo kaip koks klasikinio romano pavadinimas, kad pritrauktų daugiau vidutinio amžiaus žiūrovų. O be reikalo... Irano kilmės režisierius Hossein Amini, dirbęs su daugeliu režisierių, galiausiai pats ryžtasi sukurti ilgametražį filmą, žinoma, apie kriminalą, kuriame būtų besąlyginė pražūtingos meilės linija.

Ar patiko šis filmas? Iš esmės „kaip ir...“. Patiko daug kas šiame filme – surinkti superiniai aktoriai, filmuota pietų Europoje, daug saulės, aistros, velniškai stilingų detalių, atmosferos, bet siužetas. Atsiprašau, bet siužetą siūlau nušauti. Susitinka keli nusikaltėliai, vienas per kitą familiariai lipa ant blondinės, bando atsikratyti savo praeities ir susitvarkyti ateitį. Jau nuo pirmųjų kadrų tampa aišku, kas ką įsimylės, kas su kuo pešis ir kad visi patirs jei ne mirčių, tai akivaizdų su kriminalu susijusį fiasko. Nuo-bo-du! Na, nepykit, bet tikrai. 

Filmą paįvairina gamtos peizažai, kai kurie dialogų gabaliukai, o už vis labiausiai pasirinktas „stilingas kino sukirpimas“, dešimtmetis. Tiesą sakant, nesujaudino nei ta sinoptiškai suprognozuota meilės istorija, nei pinigų lagaminėlis – tokius muzikos pop žvaigždės jau ir vaizdo klipus yra sukūrusios pagal tą patį veikimo principą. Be kostiumo, geografijos ir dešimtmečio išskirčiau atpažįstamus šaunius aktorius. Seniai bematyta Kirsten Dunst pagaliau išsiropštė iš gyvenimiško depresijos liūno ir, regis, pamažu, vėl grįžta į kiną. Mano šiemet pamėgtas Gvatemalos aktorius Oscar Isaac buvo geras, kaip visada, bet profesionaliausiai man asmeniškai atrodė Viggo Mortensen‘as. Jei ne silpnas scenarijus, manau, filmas būtų išėjęs netgi stulbinamos prabos!

Mano įvertinimas: 6/10
Kritikų vidurkis: 65/100
IMDb: 6.2


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą