2014 m. lapkričio 4 d., antradienis

Filmas: "Saldžios svajonės" / "Sweet Dreams"




Sveiki, kino gerbėjai,

Šiandien noriu pristatyti ir pakomentuoti kino filmą „Saldžios svajonės“ (angl. Sweet Dreams) (1985), kurį režisavo Karel Reisz, tas pats režisierius, kuris ekranizavo „Prancūzo leitenanto moterys“ (1981). Šįkart tai paskutinis ilgo metražo režisieriaus darbas, kuris pasakoja apie legendinę amerikiečių dainininkę Patsy Cline gyvenimą. Patsy Cline, kaip žinia, žuvo lėktuvo avarijoje savo sceninės šlovės viršūnėje, palikdama savo vyrą ir vaikus...

Patsy Cline pradėjo savo karjerą dainuodama vienoje užeigoje country stiliaus dainas, netrukus ji išsiskyrė su tuometiniu vyru ir užmezgė aistringą romaną su savo gyvenimo vyru, kuris jai buvo retsykiais per žiaurus, mušdavo ją, o ir nevengdavo „nueiti į šoną“, tačiau pats buvo labai pavydus. Apie šiuos santykius ir sceninį gyvenimą ir sukasi viso filmo struktūra. 

Na, filmas tikrai nėra itin įspūdingas, bet labai geras tai tikrai. Jeigu Jums kažkiek patiko „Asmens sargybinis“, tai šis filmas taip pat patiks. Tik šįkart pasakojama apie realiai gyvenusią moterį ir jos gyvenimą. Filmas gal ir senas, tačiau neišsigąskite, jis tikrai turi gero parako ir atitinka gero, skoningo ir įtaigaus biografinio filmo elementus. Pagrindinį vaidmenį šiame filme sukuria legendinė aktorė Jessica Lange, kuri gauna berods ketvirtąją savo karjeroje „Oskaro“ nominaciją. Jos vaidyba nepriekaištinga, šitoks įsijautimas į stilių, laikmetį ir panašumas į realią atlikėją nepaliko nepastebėtas ne tik kino kritikų, bet ir žiūrovų. Labai patiko ir Ed Harris aktoriaus pasirodymas. Šis aktorius daugiau ar mažiau pasirodo puikiai, bet vis praslysta pro mano akis jo besikeičiantis veidas ir amplua, kad tiesiog vėl reikėjo žvilgtelėti į jo filmų biografiją. Radau vieną filmą, kuris man labai patiko su juo, kur demonstruojama aukšta vaidybos technika – tai Agniežkos Holand pastatytas filmas „Kopijuojant Bethoveną“ (2006).

Šiaip filmas man išties labai patiko tiek dėl aktorių, tiek toji papasakota istorija. Ir, žinoma, jei ne Jessica Lange, tikriausiai, šio filmo niekada nebūčiau pamatęs. Visgi tai vos kiek silpnesnis dėl savo siužetinių vingrybių filmas už jos ankstesnį „Oskarinį“ filmą „Francis“, bet šiaip rekomenduoju pažiūrėti „Saldžias svajones“. Filmas pavadintas P. Cline vienos dainos pavadinimu.

Mano įvertinimas: 8.5/10
IMDb: 7.1


Kaip sakant, „prie progos“, siūlau pasiklausyti Patsy Cline „Crazy“ dainos:


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą