2014 m. lapkričio 9 d., sekmadienis

Filmas: "Prarasti Izaiją" / "Losing Isaiah"




Sveiki,

Tęsiant aktorės Jessica Lange filmų peržiūrą, šįkart „užšokau“ ant jos filmo „Prarasti Izaiją“ (angl. Losing Isaiah) (1995). Sudėtinga ką nors komentuoti apie šį filmą. Tai filmas apie motinystę, apie tai, ką reiškia būti motina, daryti motiniškas klaidas ir dėl jų gailėtis. Filmas be jokios abejonės patiks daugeliui, ypač pačioms motinoms.

Iš pradžių filmas buvo kiek abejotinas. Pirmieji kadrai gana stiprūs. Juodaodė moteris, palieka konteineryje savo vaikelį, o pati nusisvaigina doze narkotikų, o vaikelis tuo tarpu atsiduria baltaodžių šeimoje ir ten pasilieka ilgiems ilgiems metams, kol biologinė motina jo nesusiranda... Žinote, tema išties labai kebli, nes žiūrint filmą, imi galvoti, kurią pusę reiktų palaikyti? Biologinės motinos teises, kuri visomis išgalėmis stengiasi sugrįžti į normalų gyvenimą, ar tos baltaodės medicinos seselės, kuri tiek metų augino vaikelį kaip savo ir jam gali suteikti socialinį garantą? Vienareikšmiško moralinio pasirinkimo nėra, todėl filme viską sprendžia teisimas. Tik klausimas, ar teismas gali nuspręsti teisingai? Bet ar kas nors paklausė, ko iš tikrųjų nori berniukas?

Filmas stiprus savo tema ir emociniu, moraliniu fonu. Režisūra gal nėra kažkuo novatoriška, originali, veikiau tradicinio tipažo, vidutiniška, bet vis tiek patiko. Vieną įdomesnių vaidmenų savo karjeroje sukuria Halle Berry. Šiame filme ji atrodo išties labai gerai. Tą patį galiu pasakyti ir apie Jessica Lange. Abi aktorės kūrė moralines kolonas, priešpriešas, abi lošė teismo šachmatais... Visgi visumoje, atmetus filmo siužeto moralinius klausimus, manau, kad filmas nėra vizualiai įspūdingas, buvo galima netgi dar labiau viską aštrinti, galbūt kažkoks kine vykęs „vidinis nusodinimas“ neleido prasimušti aktorėms ir pačiam filmui į apdovanojimus.

Mano įvertinimas: 7.5/10
IMDb: 6.4


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą