2014 m. lapkričio 23 d., sekmadienis

Filmas: "Babadukas" / "The Babadook"




Sveiki, kino žiūrovai,

Taigi, vis burnoju, kad paskutiniu metu siaubo filmų fronte nieko gero ir tenka žiūrėti klasiką, tai šįkart noriu pasidžiaugti režisierės Jennifer Kent filmu „Babadukas“ (angl. The Babadook) (2014). Kino kritikai, recenzijos ėmė tiesiog žerti puikiausius įvertimus tikriausiai išsiilgę to paties – bandymo nors kiek pramušti iki kraujo užciklintą, nusibodusį, įsiėdusį siaubo kino žanrą, kuris paskutiniu metu tapo toks neoriginalus ir nuobodus, kad daugelį jų praleidžiu, savęs nebekankindamas.

Jau radosi ir tokių, kurie iš Lietuvos, prisivalgę šabloniškojo „siaubeko“, ėmė pulti šį filmą, kaip itin nepatikusį, nuobodų. Neįpratę, dėl to nepykim, bet aš noriu pasakyti, kad „Babadukas“ gal pernelyg savo raiška nenutolsta nuo dabartinių siaubo filmų ir nesukurta tokios tirštos atmosferos kaip filme „Kiti“, bet atmosferos turi, energetikos irgi. Filmas stiprus dėl savo scenarijaus, kažkoks kitoks dvelksmas, kitoniškas – aprėpiama motinystės ir netekties temos, ne šiaip sau sausai, bet su emocijų evoliucija, kurią ištransliavo efektingai aktorė Essie Davis. Ji atrodė iš tikrųjų gerai – nuo bejėgės, pervargusios motinos iki Babaduko užvaldytos beprotės.

Gerai šįkart atrodė ir mažylis, nes neretai vaikų vaidmenys atrodo šalti, netikroviški, lyg jaustųsi režisieriaus maldavimai anapus kameros „pabūk ramiai“, šįkart to nejutau. Mistiniai subtilūs elementai, kaip antai knygos grąžinimas prie durų, vaiko psichologinis elgesys, motinos nervų pakrikimai ir, žinoma, Babaduko pasirodymas, kurį galėtume traktuoti netgi visiškai simboliškai, kaip motinos nervų krizės sutramdymo išraišką, uždarymą į rūsį savo piktąją asmenybės, motinystės vargų pusę, kurios šitaip bijojo vaikas, bet instinktyviai jautė, kad vieną dieną motina pratrūks. Aišku, galima interpretuoti ir savaip, kaip tikrąjį Babaduką, nors nemanau, kad režisierė norėjo viską suspausti ir pateikti kaip ant lėkštutės.

Patiko scenarijus, emocija. Iš esmės buvo tikrai įdomu žiūrėti, nereikėjo stebėti laikrodžio ir laukti, kada filmas pasibaigs. Na, gal tik finalinės kovos scena truputį užsitęsė, bet visgi buvo efektinga ir įdomu. Rekomenduoju ne tik siaubo kino mėgėjams, bet ir kino gurmanams, kurie gal siaubo kino nelabai temėgsta. Turiu įtarimo, kad patiks.

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 90/100
IMDb: 7.0


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą