2014 m. rugsėjo 13 d., šeštadienis

Filmas: "Normalus" / "Normal"




Sveiki,

Šiandien noriu pakomentuoti amerikiečių televizijos filmą „Normalus“ (angl. Normal) (2003). Šį filmą užsakė TV kanalas HBO. Besiknaisiodamas po Jessica Lange filmografiją, randu labai daug filmų ir projektų, kurie siejasi būtent su šiuo kanalu. Įskaitant ir didžiausią projektą – „Amerikietiškos siaubo istorijos“. 

Filmas „Normalus“ pasakoja apie harmoningą šeimą, kuri turi du vaikus ir jau skaičiuoja 25 santuokos metus, bet vieną dieną vyras žmonai pasako, kad visą laiką jis jautėsi ne savo kūne, kitaip sakant, jis visą laiką jautėsi moterimi, todėl nuo šiol yra pasiryžęs šią klaidą ištaisyti ir nori pakeisti lytį. Jūs tik galite įsivaizduoti, koks šokas ištinka žmoną ir kokia drama įvyksta konservatyvių pažiūrų miestelyje. 

Galiu pasakyti, kad labiau patiko pirmoji filmo pusė. Ji baugino, darėsi nepatogu, norėjosi nusukti akis, kada naivus ir geraširdis vyras tiesiog eina į mačizmu atsiduodanti darbą pasikvėpinęs moteriškais kvepalais, vėliau jau segėdamas auskarus... Toks nepatogus filmas yra neabejotinai gero scenarijaus ir jo realizavimo kriterijus. Tai filmas, kuris kalba apie žmogaus tapatybės atsivėrimą, kuris negali būti ribojimas religija, psichologinėmis manipuliacijomis. Sunkiausia tikriausia yra šeimai, tas 25 metų gyvenimas – kas tai? Viskas buvo tik vaidyba? Kas yra toji meilė? Filmas pasakoja ne apie vyrą, kuris nori būti transvestitu, bet apie transeksualumą. Vyras nesijaučia esąs vyru, nors aktorius Tom Wilkinson, man jau gerai pažįstamas iš kitų filmų, drąsiai pasirodo kaip mačo, kuris pamažu ima minkštėti ir vis labiau, žmonai verkiant ir tuo pačiu besišypsant, virsti tuo, kuo niekada negalėjo tapti.


Kadras iš filmo "Normalus".

Kaip jau sakiau, antroji filmo pusė tapo šiek tiek lėkštesnė. Gal dėl to, kad baugumas atslūgo, drama nebeatrodė tokia aštri. Sužino vaikai, visas miestelis. Tik filmo pabaigoje iškyla daug klausimų. Ar tokia šeima dar gali gyvuoti? Kas jiedu vienas kitam išliko? Platoniški santykiai ir vaikų saitai? Neįtikėtiną darbą filme nuveikė ne tik Tom Wilkinson, kuris man pasirodė emociškai užspęstas, naivus, droviai drąsus, kiek emocijomis kibirkščiuojanti nuostabioji Jessica Lange. Jos vaidmuo filme buvo dar įdomesnis, nei Tom Wilkinson kuriamas personažas. Abu aktoriai buvo nominuoti „Emmy“ ir „Auksiniam gaubliui“. Ir tikrai ne be pagrindo.

Mano įvertinimas: 8/10
IMDb: 7.3


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą