2014 m. rugpjūčio 15 d., penktadienis

Filmas: "Šalis" / "Country"




Sveiki,

Toliau sėkmingai tęsiu aktorės Jessica Lange filmografijos peržiūrą. Šįkart dar vienas jos filmas, dėl kurio ji sulaukė dar vienos „Oskaro“ nominacijos kaip geriausia pirmo plano aktorė. Filmas vadinasi „Šalis“ (angl. Country) (1984), kuris pasakoja apie 1980 metais JAV vykdomą žemės reformą, dėl kurios didelė dalis ūkininkų nukentėjo, prarasdami ne tik savo žemę, bet ir namus. Iš esmės tai filmas apie jauną ūkininkų šeimą, kurią užgula plėšri kapitalizmo krūtinė. Dėl ištiktų finansinių nelaimių griūva ne tik ūkis, bet prasideda vidinis šeimos yrimas, kuris išbando ir patikrina šeimos santykių elastingumą.

Filmas savu metu sulaukė didelio visuomeninio atgarsio, nes į jį smarkiai reagavo politikai, kurie šį kūrinį pasitiko kaip atsaką prieš jų priimtą vidutinį ūkininką naikinančią reformą. Apie šį filmą kalbėjo net tuometinis JAV prezidentas, o aktorė J. Lange buvo iškviesta viešai liudyti ir pasisakyti apie to meto įvykius, bet tai jau kitos „Šalies“ istorijos.

„Šalis“ yra neabejotinai tas filmas, kuris parodo, kad ne tik savo šalyje pranašu nebūsi, bet šalis gali atsigręžti prieš tave patį ir sumaitoti. Kas ta šalis? Jų žemė, metai ir įdirbis ar didelis klanas pasipelnyti sumaniusių verslininkų? Tai vyksta toje žemėje, ant kurios tu stovi ir tik vieningumas bei drąsa leido šiai šeimai laimėti bylų maratoną ir iškovoti teisę likti savo ūkyje. Tai filmas, kuris sukurtas pagal tikrus faktus.

Ar man patiko ši juosta? Savotiškai. Vėjuota lygumų atšiauri atmosfera, šeimos pastangos atsilaikyti ir čia pat po kojomis dūžtančios viltys. Tai išties jaudina. Žinoma, neblogai išvystyti personažai. Smagu, kad režisieriui pavyko suderinti tiek politinį aspektą, tiek psichologinę šeimos vidinę įtampą. Na, ir žinoma, nuostabioji Jessica Lange – jai kaip visada neturiu jokių priekaištų. Gal tai nėra man jos mėgstamiausias filmas, tačiau neblogas.

Mano įvertinimas: 7/10
IMDb: 6.8 

Anonso, deja, nepavyko aptikti.

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą