2014 m. birželio 8 d., sekmadienis

Filmas: "Liūtas karalius" / "The Lion King"




Sveiki,

Labai trumpai apie animacinį filmą „Liūtas karalius“ (angl. The Lion King) (1994), kurį dar vaikystėje norėjau pažiūrėti, tačiau pavėlavau gerus 20 metų – geriau vėliau negu niekada, ar ne taip sakoma? Na, „Liūtas karalius“ yra tikriausiai vienas geriausiai įvertintų kada nors sukurtų Disnėjaus kompanijos animacinių filmų – tą mums kuo puikiausiai parodo ir kritikų atsiliepimai, ir žiūrovų reitingai. Animacinis miuziklas apie liūtuką Simbą, kuris iš savo piktadario dėdės atsikovoja sostą ir į savaną sugrąžiną pavasarį.

Liūdnas filmukas, graudulingas turėtų būti vaikui, bet jeigu toks animacinis filmas debiutuotų šiomis dienomis, jis neturėtų jokių šansų sudominti auditorijos, bent jau tokiu mastu, kokiu jis drebino 1994 metais. Paprasčiausiai siužeto linija gan paprasta, lakoniška, vienkryptė, plokščia, bet prieš dvidešimt metų daug animaciniam filmui ir nereikėjo. Iš esmės animacinis žanras labai dėkingas, jis visada sulauks dėmesio, nes į kino teatrą būtinai eis ir vaikų tėvai, visa šeima, tačiau palyginus su šių dienų animaciniais filmais, kurie tapo kur kas siužeto pagrindu „šeimyniškesni“ t. y. juose daugiau suaugusio žmogaus gyvenimo elementų, humoro. Prisiminkime „Ledo šalis“, „La troškinys“ ir kt. animacinio žanro pripažintus kūrinius.

Na, o „Liūtas Karalius“ labai artimas „Simarono žirgo“ dvasiai, tik čia neveikia žmonės, bet gyvūnai gyvena pagal atitinkamus žmogaus civilizacijos dėsnius ir taisykles. Čia svarbios vertybės – laisvė, ištikimybė, atsakomybė, sąžiningumas, prigimtinis gėris. Gražios ir jau daug kam įsimintinos dainos, tarp kurių skamba ir sero Elton Jhon balsas. Filmuką rodyčiau savo vaikams ne vien kaip pramogą, bet kaip ir auklėjamąją priemonę – to filmas išties turi. 

Mano įvertinimas: 7/10
Kritikų vidurkis:83/100
IMDb: 8.5


Elton Jhon – Can You Feel the Love tonight


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą