2014 m. balandžio 11 d., penktadienis

Filmas: "Mėbijaus juosta" / "Moebius"




Sveiki, kino gerbėjai,

Šiandien noriu pakomentuoti naujausią Pietų Korėjos režisieriaus Kim Ki-duk‘o darbą „Mėbijaus juosta“ (angl. Moebius) (2013). Na, Kim Ki-duk‘as Lietuvoje turi begales gerbėjų, o kasmet sulaukdami po naują sukurtą juostą, vis nepamirštame šio savito ir išskirtinio ne tik Pietų Korėjos, bet ir viso pasaulio kino mastu ypatingojo režisieriaus. „Mėbijaus juostą“ galėjote (galite) išvysti šių metų „Kino pavasario“ festivalyje.

Dar pernai po matyto puikaus filmo „Pieta“, kuris padarė tikrai gerą įspūdį, stebėjau, kad režisierius su kiekviena juosta tampa vis brutalesnis, vis kūniškesnis. Po filosofinio filmo „Pavasaris, vasara, ruduo, žiema... ir vėl pavasaris“, režisierius gerokai pakito. Nors nemačiau jo visų juostų, tačiau daugiau ar mažiau nujaučiu link ko eina šis kino kūrėjas. „Mėbijaus juosta“ jau laikoma pačia kontraversiškiausiu šio režisieriaus darbu – tėvynėje uždraustos kai kurios scenos, o filmas paskelbtas žalingu jaunuomenei, ypač paaugliams. Ir taip, šiame filme ko gero daugiausia Kim Ki-duk‘o brutalumo, smurto. Pirmoji filmo pusė buvo įdomi, intriguojanti, tačiau šeimoje įsivyravusi kastracijos, kaltės, incesto, atpirkimo ir blogio gimdymo per blogį problemos pernelyg įsibangavo ir visko tapo per tiršta, neberealu, nebeįdomu.

„Mėbijaus juosta“ laikyčiau bene pačiu prasčiausiu šio režisieriaus darbu. Pasigedau išmonės, gilesnių filosofinių gelmių. Brutalumas lipo per brutalumą, herojai pernelyg „psichiniai ligoniai“, nenatūralūs, pasimetę ir visiškai nesivadovaujantys logika ir vertybėmis, net su draugu žiūrėdami juokėmės, kad šiame filme visgi nugalėjo „pimpalas, antras galas“, o ne herojai, nes herojai buvo tiek susirūpinę jaunuolio peniu, kad tiesiog darėsi juokingai graudu. Aišku, čia yra svarbiausia kaltės atpirkimo pasakojimas, kurį galėjome matyti ir ankstesnėje juostoje „Pieta“, tačiau šis variantas pasirodė pernelyg banalus. 

Kim Ki-duk‘as garsėja ir savo meditacinio pobūdžio filmais, tačiau šiame filme meditacijos neišvysime, nors filme herojai nekalba, todėl šį filmą žiūrėti galima bet kokia kalba, todėl šis filmas šiek tiek parodo režisieriaus bandymus savo asmeniniame kine ieškoti naujų formų. Ši forma man pasirodė iš pradžių veiksminga, tačiau vėliau ji brutaliųjų apeigų sodrumoje vista bevertė, netgi pernelyg dirbtina. 

Ir visgi, galvoju, kad nesigailiu, kad pažiūrėjau šį filmą, mielai lauksiu kito Kim Ki-duk‘o filmo pasirodymo.

Mano įvertinimas: 7/10
Kritikų vidurkis: 66/100
IMDb: 6.5


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą