2014 m. balandžio 9 d., trečiadienis

Filmas: "Marina Abramović: dalyvauja menininkė" / "Marina Abramovič: The Artist is Present"




Sveiki,

Šiandien noriu trumpai pristatyti ir pakomentuoti filmą „Marina Abramovič: dalyvauja menininkė“ (angl. Marina Abramovič: The Artist is Present) (2012), kurį visai netikėtai pavyko pamatyti. Po šio filmo apėmė keistas jausmas, lyg būčiau užpildytas pačių įvairiausių minčių. Tai dokumentinis filmas apie vieną ryškiausių ir galbūt svarbiausių šiuolaikinio meno, o tiksliau, performansų kūrėjų. Labai mažai ką tebuvau girdėjęs apie performansų meną – tai viešas neįprasta forma demonstruojamas gyvas, dažniausiai šokiruojantis pasirodymas, kuris neša tam tikrą žinią, informaciją, įdėja.

Marina Abramovič – ši asmenybė absoliučiai man buvo nežinoma. Ji laikoma šio meno pradininke ir visą gyvenimą paskyrė šiam menui. Menininkė iš Serbijos kuo puikiausiai žinoma Niujorke ir meno pasaulyje suvokiama kaip neišjudinamas monolitas „Lady Gaga“ pop muzikos pasaulyje. Dokumentinis filmas nuo pat pradžių glumina savo atvirais vaizdais, kurie gali sukelti neigiamas emocijas, šokiruoja savo idėjomis ir net tam tikrais žiaurumais, kuriuos naudoja Marina Abramovič, tačiau pamažu giliniesi į performansų meną ir suvoki, jog turi būti ne šiaip sau crazy žmogus, bet be galo laisvas, liberalus ir dvasingas žmogus, žmogus „išėjęs iš savęs“, suradęs harmoniją, pažvelgęs į savo ir savo žmonijos ydas bei skaudulius.

Filme iš pradžių pasirodžiusi kuoktelėjusi menininkė nejučia po seanso pavirsta tam tikra prasme „nušvitusi“, įveikusi kažkokį gyvenimo mums patiems dar neįkandamą raktą. Tai išgryninto asmenybės kulto dokumentika, kuri gal kiek ir sukramtytai pateikta, tačiau visas filmas laikosi ant Marinos Abramovič asmenybės energetikos, unikalumo, pasaulėjautos ir pasaulėžiūros, kuri žavi ir kartu baugina savo laisve, kuri pereina įprasto, kasdieninio žmogaus gyvenimo nubrėžtas ribas, nustatytas taisykles. Nustebau, kaip patiko šis filmas, likau įsielektrinęs, kažkoks prisipildęs naujos energijos, lyg kartu su menininke peržengęs vieną iš tų ribų, kurių per kasdienybės monotoniją nebūčiau išdrįsęs peržengt vienas. Stipriai rekomenduoju tiems, kurie nori kažko stipraus, sukrečiančio, bet kartu pozityvaus ir įdomaus.



Mano įvertinimas: 10/10
Kritikų vidurkis: 75/100
IMDb: 7.9


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą