2014 m. sausio 19 d., sekmadienis

Filmas: "Malena" / "Malèna"




Sveiki,

Šiandien noriu pakomentuoti italų režisieriaus Giuseppe Tornatore filmą „Malena“ (ital. Malena) (2000), kuris mums pasakoja gana ekspresyvią paauglio ir miesto kekšės Malenos istorijas. Filmas stengiasi perteikti paauglio berniuko tapimu vyru, jo beribį vaikišką naivumą ir supratimą, kas yra gerai, o kas yra blogai. Per šį personažą pasakojama ir Malenos, kuri per karą neteko vyro, gyvenimo istorija. Dėl savo nepakartojamo grožio nuo Malenos nusisuka visas miestelis, žmonos jos nekenčia, nes mano, kad ji kekšė, vyrai ją varsto akimis ir bijodami savo žmonų, nepriima į darbą, todėl Maleną ištinka badas, o bado privesta ji ima pamažu parsiduoti vyrams... Ją nuolatos stebi iš tolo mažasis Renato ir neslepia savo seksualinių fantazijų...

Filmas piešia provincialų miesto gyventojų elgesį Antrojo Pasaulinio karo metais, filmas turi puikias dekoracijas ir kostiumus, todėl viena iš stipriausių šios juostos pusių, sakyčiau, yra įtikinamai atkurta laikmečio atmosfera. Pats filmas pasaulyje sulaukė nemenko žiūrovų susižavėjimo, nemenka dalis ir kinų kritikų, tačiau man asmeniškai juosta pasirodė truputį per „lengva forma“. Daug dalykų režisierius nusprendė perteikti komiškai, o neįtikinamas miestelio žmonių santykis su Malena, hiperbolizuoti žvilgsniai, masiniai gašlūs nužiūrėjimai atrodo lyg iš komikso, todėl Malena tampa komikso personažu, o ne tikra karo laikų auka. Tokiu ironijos, sarkazmo scenų būta ne vienos, jie netgi pakvipo miuziklo kompozicijomis, todėl tikroji drama ir herojų skausmas prigęsta... Tačiau kas mėgsta susintetintas gražias dramas su atitinkamu istoriniu laikotarpiu, manau, kad šis filmas tikrai patiks.

Vienareikšmiškai negalėčiau pasakyti, kad tai prastas filmas. Negalėjau atitrauktiakių  nuo „sultingosios“ Monicos Bellucci – ji gimė tobula, kaip čia išsakyti, ne tik proporcijų, bet ir energetikos moterimi. Labai gražiai atrodė ji šiame filme, kad retkarčiais pamiršdavau Italijos dvasią ir gerėdavausi vien tik ja. Filmas taip pat nebuvo nuobodus, visai neprastas scenarijus ir aplinkybės, tik pasirinkta raiškos režisūrinė forma man pasirodė šiek tiek per „lengva“.

Mano įvertinimas: 7/10
Kritikų vidurkis: 54/100
IMDb:7.5


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras: