2014 m. sausio 21 d., antradienis

Filmas: "Knygų vagilė" / "The Book Thief"




Sveiki, kino gerbėjai,

Šįkart noriu trumpai pakomentuoti kino filmą „Knygų vagilė“ (angl. The Book Thief) (2013), kuri, kaip teigia bent lietuviškos anotacijos, turėjo būti pripažinta kino juosta kaip ir „Pi gyvenimas“, mat, kūrė ta pati kino kompanija ir t.t. Žodžiu, garsaus romano ekranizacija turėjo vėl sukelti audrą kino pasaulyje, tačiau filmas nepasirodė kino kritikams toks geras, kokį galbūt prognozavo kino kūrėjai ir kompanija, tai rodo ir tai, kad jis nebuvo nominuotas jokiems svarbiems kino apdovanojimas.

„Knygų vagilė“ – tai išties spalvinga, įdomi ir neprasta kino juosta, kuri pasakoja apie mažą mergaitę, kuri apsigyveno svetimoje bevaikėje šeimoje, ją paliko motina komunistė gelbėdama jos gyvybę. Tai Antrojo Pasaulinio karo portretai, kuriame vaizduojama šeima, kuri savo rūsyje slepia žydų vaikinuką, o mažoji knygų vagilė jam skaito įvairiausias istorijas, kad šis pasveiktų... išties jaudinantis siužetas, puiki kino grafika, spalvos ir atmosfera. Filmas nėra nuobodus, jame pasirodo du puikūs britų aktoriai su „Oskarų“ nominacijomis – Geoffery Rush ir Emily Watson. Puikiai žiūrėjosi ir mažoji aktorė Sophie Nelisse, kuriai derėtų prognozuoti nemenką karjerą ateityje. Ir visgi, manau, kad iki nuostabios kino juostos kažko pritrūko, jautėsi komercinės gailės, šabloniškumas, būta kažkokių jau matytų ir nuvalkiotų apie genocidą išraiškų, kaip antai bunkeryje sėdintys vokiečiai ir besiklausantys armonikos ir mergaitės pasakojimų...

Tai vienas iš tų filmų, kurie labai švelnia, kone pasakos forma, maskuojant tikruosius nusikaltimus ir žiaurumą, pasakoja Antrojo Pasaulinio karo tragediją. Aš suprantu, kad tikslas nebuvo atkartoti tų visų žiaurybių, tai kinas jau yra padaręs su ne viena kino juosta, tačiau viskas kažkaip pateikta saldokai arba truputį neįtikinamai, lyg žiūrėtum kokią juostą „Hugo“, numanau, kad filmas dėl to ir nesudomino kino kritikus. Kad ir kaip ten bebūtų su tais kritikais, žiūrovai kino juostą priėmė išskėstomis rankomis, o ir man asmeniškai filmas patiko, nors didelio susižavėjimo nepaliko. Jautri ir įdomi juosta patiks daugeliui Lietuvos kino žiūrovų, tai filmas ir pramoga, ir pasimėgavimas.

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 53/100
IMDb:7.6


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą