2014 m. sausio 5 d., sekmadienis

Filmas: "Kerė" / "Carrie"




Sveiki,

Visai neseniai per Lietuvos kino teatrus pralėkė kino juosta „Kerė“ (Carrie) (2013) – tai jau antroji Stepono Kingo garsiojo romano ekranizacija, pirmoji pasirodė 1976 metais. Na, šioji versija visgi nebuvo iškart sutrypta kino kritikų, o ir recenzijų bei atsiliepimų pasirodė pačių įvairiausių, bet viską susumavus, aišku, kad filmas toli gražu ne šedevras ir ne toks įtemptas, koks buvo „Išvarymas“ (2013).

Filmas prasidėjo gana efektingai – aktorė Julianne Moore pagimdo mergaitę, kurią vos žirklėmis nenuduria ir staiga viskas nutrūksta. Viskas rutuliojasi palengva iki „didžiojo sprogimo“, žodžiu, viskas vyksta taip, kaip ir būdinga S. Kingo romanuose, dėl to priekaištų neturiu. Kur kas labiau likau nustebęs nelabai vykusiu režisieriaus sprendimu dėl Kerės vaidmens – jaunosios kartos aktorė Chloe Grace Moretz, kuri man pasirodė labai abejotina. Šioji aktorė tikrai nėra tikras talentas, neretai jos kuriamas personažas pasirodė perspaustas, todėl ir neįtikinamas, bet ir pernelyg šabloniškas, ypatingai tas keistas vaikščiojimas duše, prisidengus rankšluosčiu – lyg kas kėsintųsi ją išprievartauti, o veido mimikos būdavo tokios „nemirtingos“, kad galėjai tik juoktis iš visų situacijų, ko nepasakysi apie veteranę J. Moore, kuri pasirodė gal ir ne fantastiškai, bet tikrai gerai. Jos sukurtas motinos fanatikės vaidmuo buvo kone pats įtikinamiausias ir pripažinkime – įdomiausias visame filme.

Taigi, filmas „Kerė“ nėra tas klasikinis siaubo filmo variantas, kadangi jame nėra nei vaiduoklių, nei vampyrų, nei raganų ar ateivių... Tačiau čia yra antgamtinių galių turinti mergina, kuri nesusidoroja su savo galiomis, todėl filmo pabaiga tampa ypač siužetiškai efektinga, tačiau nuostabos kažkodėl nekelianti. Iš viso filmas tikriausiai labai skiriasi nuo savo pirmtako, čia įvestos tokios naujovės kaip išmanieji ir „Youtube“ kanalai – ko anksčiau tikrai neturėjo būti – nauja karta. Nemanau, kad siaubo filmų perkūrimas pasiteisina Holivudui apskritai, toks jausmas, kad atgaivinamos senienos, o nauji siužetai ir galimybės nugrūstos į stalčius, aišku, tai kalba apie siaubo kino filmų merdėjimą. Nepatiko ir dar vienas dalykas, tokios gal net loginės klaidos, nors gal taip ir gali būti, pvz. merginai prasideda mėnesinės prieš išleistuves, o ji nieko apie jas nežino – argi amerikietiškas švietimas to nepaaiškino dar penktoje klasėje, išmaniųjų ir „Youtube“ demonstruojamoje kartoje? Be to, manding, merginoms tai nutinka kur kas anksčiau nei filmo personažui, kuri baigia mokyklą. Be to trikdė dar ir tai, kad aktorė ryškiai per jauna, o jos kolegos ryškiai per brandūs būti vienoje klasėje – daug tokių neapgalvotų loginių klaidelių, kurie bent man labai rėžė akį.

Bet kokiu atveju žiūrėti buvo gan įdomu, nes įvykis seka įvykį, šis tas vyksta dėka S. Kingo.

Mano įvertinimas: 6/10
Kritikų vidurkis: 53/100
IMDb: 5.9


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą