2014 m. sausio 26 d., sekmadienis

Filmas: "Elžbieta" / "Elizabeth"




Sveiki,

Šiandien noriu pristatyti kino juosta „Elžbieta“ (angl. Elizabeth) (1998), kuri vėl manyje sužadino didžiules simpatijas kostiuminėms-istorinėms dramoms. Prieš beveik ketvertą metų teko matyt šio filmo savotišką tęsinį „Elžbieta. Aukso amžius“ (2007), abu filmus režisavo Shekhar Kapur ir abejose juostose nusifilmavo garsioji ir puikioji aktorė Cate Blanchett, pastaroji su abejomis juostomis iškovojo du „Oskaro“ nominacijas, gavo ne vieną rimtą kino apdovanojimą. Nors antroji juostos dalis apie Elžbieta kritikų yra pripažinta šiek tiek prastesnė, bet abi dalys pakankamai, mano nuomone, puikios.

Žinoma ši „Elžbieta“ kur kas įdomesnė savo istorine medžiaga. Jeigu dar nematėte filmo „Karalienės sesuo“, tai pravartu pažiūrėti, kad susidėliotų visa Anglijos monarchijos mozaika į vientisą ir gana sudėtingą giminių, ryšių ir meilužių portretą. Elžbieta visą gyvenimą praleido to meto „užmiestyje“, kol galiausiai įsiplieskus protestantų ir katalikų karams dėl valdžios ir įsiviešpatavimo, Elžbieta buvo pavadinta į rūmus tapti naująja Anglijos karaliene. Jaunoji monarchijos galva, naivi, romantiška ir neužgrūdinta tampa rūmų intrigantų žaidimų figūra, kol galiausiai pamažu ateina Elžbietos skaudus subrendimas. Nors ši juosta nepasakoja apie Elžbietos visuotinius pasiekimus – tai daro „Elžbieta. Aukso amžius“, bet labai intensyviai, įtikinamai su ugnele papasakoja apie dvasinius karalienės virsmus, puikiai nupasakoja kontekstą, to meto terpę, kuri lėmė sutemas prieš aušrą. Aišku, čia esama naivumo, meilės ir atsisakymo, disciplinos ir atsakomybės įgijimo kartu su galia.

Puikus istorinis kontekstas, charakterio virsmai, kurį perteikė Cate Blanchett. Manau, kad viena iš stipresnių istorinių dramų, kuriai pavyko nebanaliai, neužtęsiant, su intriga papasakoti, kad vienu metu pajustume ir malonumą, ir gero, kokybiško kino skonį. Esu sužavėtas Cate Blanchett ir apskritai šiuo filmu, kurią turi pamatyti tikriausiai visi pradedantieji kinomanai.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 75/100
IMDb: 7.6


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą