2014 m. sausio 1 d., trečiadienis

Albumas: Lady Gaga "ARTPOP"




Sveiki,

Šį įrašą jau norėjau padaryti tada, kai pasirodė Lady Gagos trečiasis studijinis albumas „ARTPOP“, tačiau vis niekaip nesurasdavau laiko arba didesnio noro, tačiau tik ne šiandien. Nepaisant įvairiausios kritikos, „Artpop“ gal ir nepasiekė tokių aukštumų kaip ankstesnieji atlikėjos albumai, bet vis tiek tapo labai populiarūs. Kritikai šį albumą pavadino labai pretenzingu ir pernelyg inspiruojančiu pakeisti pop muzikos pasaulį. O kas sakė, kad Lady Gaga to nedarė anksčiau? Tai viena iš įdomiausių šių dienų atlikėjų ir tikriausiai kruviniausiai dirbančių, nes kūriniai, vaizdo klipai, alinantys koncerto turai, kaskart vis naujos aprangos ir pasirodymo idėjos – atlikėja tiesiog visą savo gyvenimą deda į šį darbą. Ir iš tikrųjų šis albumas yra kitoks nei ankstesnieji atlikėjos kūriniai. Kai pirmą kartą išgirdau dainas, buvau nemaloniai nustebintas, kadangi man niekas nepatiko, išskyrus albumo viršelį, tačiau vis tiek iš savo kuklios varpinės nusprendžiau apžvelgti „ARTPOP“ kūrinius. Jie kitoniški, įdomūs ir todėl tokie keisti ausims, bet leiskimės į trečiojo studijinio albumo takelius ir pažiūrėkime, ką juose pavyks rasti.

1. Aura


Keistas kūrinys „Aura“ jau panaudotas kino filmo takeliui, o jo skambesys, pripildytas neaiškaus triukšmo, sukuria mistinio kūrinio įspūdį. Dar prieš pasirodant „Artpop“ albumui, ši daina buvo nutekėjusi ir daugelis nesuprato, kas darosi su Lady Gaga. Ogi darosi viskas gerai – ji ir toliau stebina. Turint galvoje, kad šiam albumui buvo parašyta per 50 dainų, o „Auros“ priedainis skamba žaviai, visa kita kol kas man per sunku ir gal per sudėtinga. Pasakyčiau, kad daina neharmoninga.

6/10

2. Venus


Kai išgirdau pirmą kartą šią dainą ir jos keistą bei kompiuterizuotą balsą, pamaniau, kad tai tikriausiai viena įdomiausių albumo dainų, kurios visai įdomu klausytis, o klubams tiks leisti ir kurti remix‘us. Daina man kažkuo asocijuojasi su aštunto dešimtmečio hipiais ir roko amžiaus užgimimu. I like it.

8.5/10

3. G.U.Y.


Tik dabar klausydamas pagalvojau, jog man visai patinka ši daina. Kažkokia hipnotizuojanti. Tiesiog. Be komentarų.

8.5/10

4. Sexx Dreams


Kai kuriomis vietomis pamaniau, kad dainuoja pati Madonna, tačiau aukštosios natos labai Gagiškos. Pats kūrinys iš pradžių lyg ir nemažai žadėjo ir gundė, tačiau dainos viduryje tapo pernelyg nuobodus ir tuštokas...

6/10

5 Jewels and Drugs (ft. T.I., Too Short and Twista)


Mano ausims tikriausiai per sunki muzika, labai jau neatpalaiduojanti ir nesmagi, daug triukšmo, visokiausių garsų, todėl primena vien tik futuristinį sąskambių kratinį. Iš esmės tai viena labiausiai nepatikusių dainų albume, nepaisant, kad Lady Gagai talkina reperiai.

2/10

6. Manicure


Smagi ir „kabinanti“ dainos pradžia, kuri primena kietos moters atlikimą kur nors oda apsitraukusių rūkorių nykioje landynėje, kurie varvina seilę į tatuiruotą moterį ant medinės scenos. Šiaip, sakyčiau, visai nieko daina, viena iš trankesnių, bet pakankamai viskas skamba darniai, ne tokia išmėsinėta kaip daina „Aura“. Iš esmės man visai patinka, tik vargu, ar laisvalaikiu tokią klausyčiausi.

7.5/10

7. Do What U Want (ft. R. Kelly)


Singlo versija su Christina Aguilera


Taigi. Antrasis atlikėjos singlas, kuriam dar vis neparuoštas vaizdo klipas, bet visai tikėtina, kad greitu metu atlikėja šioje srityje pateiks įdomių staigmenų. Juolab kad kaip singlas buvo išleista ir kita šios dainos versija su Christina Aguilera, kuri labiau patiko gerbėjams. Man asmeniškai šiuo metu tai viena labiausiai „vežančių“ albumo dainų. Abi versijos: tiek su R. Kelly, tiek su Christina Aguilera. Ritmas, paprastas dainos tekstas, balsas. Ko daugiau reikia, kad galėtum gatvėmis niūniuoti?

10/10

8. Artpop


Dar svečiuodamasi ir koncertuodama Lady Gaga Lietuvoje buvo prasitarusi, kad ji dirba ties „Artpop“ albumu, kurį jį vadino didžiuoju menu, o ne pataikavimu publikai. Manau, jau tada buvo ši daina įtraukta į albumo garso takelius. Ir tikrai, nepasakysi, kad Lady Gaga stengiasi įtikti ir patikti. Ji tiesiog yra. Šis kūrinys, mano nuomone, yra vienas blankesnių viso „keistojo albumo“ sąraše. Truputį monotoniška, bet turinti hipnotizuojančios galios.

6/10

9, Swine


Po gan monotoniškos dainos „Artpop“ Lady Gaga siūlo sunkių ir aštrių ritmų dainą pavadinimu „Swine“ (liet. kiaulės). Pakankamai dirty daina, kuri tikriausiai patiks aštresnio pop muzikos gerbėjams bei klubinės muzikos pamišėliams, tačiau man ji pernelyg „ištaškyta“, jos sunku klausytis. Kažin, kaip ji atrodytų klubo atmosferoje?

4/10

10. Donatella


Tikriausiai nereikia sakyti, kam ši daina skirta ir apie ką ji? Aštrių ritmų ir garsų muzika bei daina, sakyčiau, tarpusavyje pakankamai dera ir skamba vietomis išties įdomiai ir išraiškingai, netgi „kabinančiai“, bet kartu kažkaip jai kol kas nelimpa hito statusas, tačiau pasiklausius ilgėliau, manau, kad persigalvočiau. Viena įdomesnių dainelių albume.

8/10

11. Fashion!


Daug dainų ir aliuzijų dainose į mados pasaulį ir apskritai į žmogaus kūrybines galias. Ši daina taip pat ne išimtis. Nepasakyčiau, kad daina mane labai sužavėjo, bet skamba neblogai visame „Artpop“ kontekste, išlaiko savo bendros energetikos ir stiliaus rėmą.

6/10

12. Mary Jane Holland


Mary Jane Holland dar viena Lady Gagos triukšminga daina, kuri patiks ištikimiausiems jos gerbėjams bei šiaip tokios muzikos mėgėjams, tačiau man čia buvo pernelyg daug kietumo. Ties šia daina pamaniau, kodėl Lady Gogos naujajame albume nėra baladžių, nes jos paįvairintų tas triukšmingas mėsmales? Juk ir balsą visgi turi, bet...
2/10

13. Dope


Vilką minime – vilkas čia! Taigi, pirmoji baladė. Klasikinė Lady Gaga su pianinu ir palenktu mikrofonu. Nors čia buvo dainų apie kiaules, purvą, o dabar apie narkotikus, kažkaip ar ne pernelyg angažuota ties neigiamais dalykais? Šiaip ar taip, smagu sutikti šią dainą albume, nes ji atneša kažkokių naujų spalvų.

8/10

14. Gypsy


Madonna sukūrė dainą „La Isla Bonita“ išreikšdama čigoniškai kultūrai pagarbą, regis, jos pėdomis seka ir Lady Gaga, kuri tiesiog sukūrė dainą „Gypsy“ – tikrai gero skambesio daina, kuri galbūt net verta būti hitu ir singlu. Ji neapkrauta bereikalingais sunkiais klubiniais skambesiais, turi ritmą, o pradžioje skamba kaip baladė, kuri lūžta ir perauga į popsinę dainą. Man patiko.

9/10

15. Applause


Dainą „Aplodismentai“ jau buvau pristatęs atskirai, bet tai yra paskutinė daina paprastojo CD versijoje ir pirmasis singlas bei vaizdo klipas iš viso albumo. Daina pateisina savo skambesį ir nusako viso albumo „Artpop“ bendrą energetiką. Iš pradžių galbūt skamba sunkokai ir ne visada patinka, tačiau kaip ir daugelis Lady Gagos singlų, klausantis ne vieną ir ne du kartus, turi hipnotizuojančio ir norisi sugrįžti. Aišku, „Applause“ yra viena geriausių dainų albume, tačiau, deja, ne Lady Gagos karjeroje.

9/10

Apibendrinsiu labai trumpai. Albumas „Artpop“ tikrai nėra tas albumas, kurį norėčiau turėti savo dainų kolekcijoje, bet joje yra gana pretenzingai įdomių sąskambių, naujas Lady Gagos užmojis, sakyčiau, netgi iššūkis, kuris ne kiekvienam „prieinamas“. Albumo vidurkis iš mano vertinimų – 6.7 balo.


Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. Labai dėkui už iššsamų ir gera apžvalga tik kai kur per prastai ivertinta, padirbėk ir daugiau padaryk garsiu atlikeju apvzvalgu buna labia idomu

    AtsakytiPanaikinti