2013 m. gruodžio 15 d., sekmadienis

Filmas: "Kanibalas vegetaras" / "Ljudozder vegetarijanac"




Sveiki visi,

Šiandien labai trumpai norėčiau pakomentuoti kroatų kino juostą „Kanibalas vegetaras“ (Ljudozder vegetarijanac) (2012), kurį kroatai siūlė kaip geriausią savo šalies filmą į „Oskarus“. Filmas sukurtas remiantis šiuolaikinio europietiško kino tradicijomis ir yra gan tolokai nuo tos produkcijos, kurią mums siūlo Holivudas. „Kanibalas vegetaras“ – tai juosta sukurta pagal to paties pavadinimo romaną, ji kalba apie ginekologo kasdienybę, kurioje sukasi dviveidiškumas ir dvylipumas. Medicinos pasaulis atskleidžiamas kaip arši karjeros kovų arena, kurioje kai kurie karjeristai yra pasiryžę perlipti per kitų galvas, kad tik galėtų pasiekti savo tikslus.

Žiūrėdamas šią juostą norom nenorom lyginau mūsų šalies sveikatos sistemą, kyšių davimą, kuris, pasirodo, besąs paplitęs reikalas ir Balkanuose. Ginekologo kompetencijos nebūvimas, šokiruojančios spekuliacijos, nelegalūs abortai prostitutėms tiesiog kitų panosėje bei mirties atvejai tiesiog nupiešia gan kraupų kanibalizmo atvejį, kuriam nėra priešnuodžio. Filmas nekalba apie tai, kaip derėtų spręsti šias problemas, atvirkščiai, jas tik iškelia ir palieka lyg slyvas kompote plūduriuoti. Aišku, kad filmas visų pirma nepretenduoja į realybę, tačiau mes patys puikiai suprantame, kad realybėje esama ir dar baisesnių atvejų. 

Bene įdomiausias šiame filme dalykas – tai pagrindinis personažas, kuris yra išsilavinęs, protingas, žino, ką daro, bet vis tiek šliejasi prie mafijos pasaulio, ieško ekstremalių situacijų, kuriose žaidžia purvinus žaidimėlius. Tai irgi mįslė, kaip protaujantis, rodos, turėjęs būti šviesulys visgi ieškosi nemalonumų? Personažo dvilypis gyvenimas galiausiai atsigręžia prieš jį patį, išmuša tokia valanda, kada kelio atgal nebėra ir tenka susigrumti su savo demonais, tačiau filmas neužsibaigia tragedija ar atpildu, atvirkščiai, palieka juodą terpę, virusą sveikatos sistemoje, kaip atsaką žiūrovui ir visuomenei, jog kiekvieną dieną tokie žmonės eina ir dirba ne vien dėl mūsų, bet visų pirma dėl savęs, todėl niekas nėra apsaugotas nuo kanibalų net savo pačių ligoninėse. Juosta gan paprasta, bet joje niūniuojamos itin aktualios temos, kurios nepaliks daugelio žiūrovo abejingo.

Mano įvertinimas: 8/10
IMDb:7.2


Jūsų Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą