2013 m. lapkričio 12 d., antradienis

Filmas: "Motociklininko dienoraštis" / "Diarios de motocicleta" / "The Motorcycle Diaries"


Sveiki, brangieji,

Kažkada labai seniai teko pamatyti tik pusę šio filmo, tad ryžausi pamatyti visą „Motociklininko dienoraštis“ (The Motorcycle Diaries) (2004). Lotynų Amerikos kinas nusprendė ir vėl pašlovinti vieną žymiausių savo revoliucionierių Ernestą Guevara. „Motociklininko dienoraštis“ mus nukelia į Guevaros jaunystės dienas ir iš jo draugo prisiminimų atgamina ypatingą kelionę per Lotynų Ameriką motociklu iš Argentinos iki pačios Venesuelos. Ši kelionė nepaprasta, kadangi būtent joje Guevara pamato, kaip naujoji santvarka žemina žmogų, kaip kapitalizmas išstumia indėnus ir užgrobia jų žemes ir turtą. Būtent ši kelionė pakeičia vaikino mąstymą ir pripildo jį ryžto kažko griebtis, kad šis pasaulis pasikeis. Biografinis filmas išties neprastas, jame atsiveria Lotynų Amerikos gamtos grožis ir skaudūs socialiniai smūgiai, atsiveria platus ir giminingas internacionalinis lotynų amerikiečių bendradarbiavimas, įvairūs žmogiškumo faktoriai.

Vieną pagrindinių vaidmenų čia sukuria tarptautiniu mastu pripažintas meksikiečių kilmės aktorius Gael Garcia Bernal‘is, kurį kinomanai tikrai atpažįsta ir atranda pačiose įvairiausiuose juostose. „Motociklininko dienoraštis“ vadinamas kaip vienas geriausių šio aktoriaus pasirodymų didžiajame kine. Na, gal pačiu geriausiu jo vaidmeniu ir nepavadinčiau, tačiau kas paneigs, kad šiame filme jis pasirodė prastai? Puikus filmas apie gyvenimo permainas, susitupėjimą ir brandą. Visą filmą peržiūrėjau taip, kad Bernalyje nepamačiau to klasikinio Guevaros portreto, kokį mes esame įpratę matyti – barzdotą, rūkanti kubietiškus cigarus ir su kepure ant garbanų. Ne, šis Guevara visiškai kitoks ir sunku patikėti, kad tikrasis Guevara tikrai turėjo tokią didingą kelionę per savo gimtąjš žemyną.

Filmas turėtų daugeliui patikti, kam patinka biografinės dramos, tik šią dramą dar būtų galima pavadinti ir tam tikra prasme nuotykių biografine drama. Guevera perplaukia upę, kurios dar niekam nepavyko perplaukti ir, kamuodamas astmos priepuolio, jis vis tiek pasiekia krantą tam, kad pakeistų Lotynų Amerikos veidą visiems laikams. Šiaip filmas rimtas, geras, su tam tikra dvasia, nepasakyčiau, kad sužavėjo, bet tam tikram vakarui, manau, jis tikrai turėtų kuo puikiausiai „sulįsti“.

Mano įvertinimas: 7.5/10
Kritikų vidurkis: 75/100

IMDb: 7.8



Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą