2013 m. lapkričio 8 d., penktadienis

Filmas: "Klystkeliai" / "Sideways"



Sveiki, kinomanai,

Filmas „Klystkeliai“ (Sideways) (2004) yra tikriausiai vienas geriausių filmų apie vynų degustavimą! Prisimenu ir kitus filmus apie viskio degustavimą – britų rimtą komediją „Ne angelai“, tačiau „Klystkeliai“ nustebino „per visą pilvą“. Tai tikrai puiki juosta, kuri nebanaliai, tačiau tokiu lengvu patosu pasakoja apie keturių žmonių likimus, bet labiausiai per dviejų vaikinų personažus, kurie leidžiasi viengungiškos, sakyčiau, kaip kompensacijos vidutinio amžiaus krizėms atostoginių kelionių, kurios apžertos žemiškų atradimų ir nuotykių, kurie vienaip ar kitaip žymi atkarpą vyrų gyvenimuose. Tas slenkstis, kai reikia pradėti naują gyvenimą, užbaigti jau seniai nebeegzistuojamus santykius, atsiplėšti nuo praeities...

Filmas įtrauktas į lietuvių kalbą išleistą prabangų talmudą „1001 filmas, kuriuos privalai pamatyti per savo gyvenimą“. „Klystkeliai“? Kodėl gi ne? Yra ką pamatyti! Puiki dviejų vyrukų vaidyba stebina savo organiškumu ir gyvumu. Filmas gan melancholiškas, bet iki depresijos toli gražu nepritempia. Tai ne filmas, per kurį liesite ašaras, sakyčiau, neretai šyptelsit, bet vienaip ar kitaip atpažinsite save, jeigu esate kalbėję girti per telefoną ir kitą dieną dėl to gailėjęsi, jeigu nedrįsote užkalbinti jums patikusio žmogaus arba, dievaži, domitės vynais – šį filmą būtina pažiūrėti. Taip, filme gan daug alkoholio, vyno ragavimo, kitas pasakytų, girtuokliavimo, bet tai pateikta taip sulankstytai, kad patikėti neįmanoma, kad šalia klaidingų kelių ir pasirinkimų, visai čia pat, yra teisingas kelias, ir tik klausimas, kada herojai įsuks į teisingą kelią ir ar visai įsuks į jį.

Apie vynuoges ir vyną nemažai galėjome pasižiūrėti filme „Geri metai“ (2006) su Russell Crow ir Marion Cotilliard. Jeigu matėte, tai šis variantas yra žymiai geresnis, labiau priartėjęs prie kasdienybės humoro, aplenkiant lėkštus viliojimo fokusus. „Klystkelių“ herojai nemoka vilioti, jie nusivylę ir kartu nusivylimas juos veda į pergalę, nes ir didžiausiam nevykėliui kažkur žemėje yra skirtas šansas. Šiltas, jaukus, skoningas, neįmantrus filmas su lengvu, bet giliu subtilumu pavergė tiek kino kritikus, tiek žiūrovus. Man labai patiko. Siūlau ir Jums.

Mano įvertinimas: 10/10
Kritikų vidurkis: 94/100
IMDB: 7.6



Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą