2013 m. lapkričio 12 d., antradienis

Filmas: "Karalienė" / "The Queen"


Sveiki,

Šiandien noriu pristatyti kino filmą „Karalienė“ (The Queen) (2006), kuris taip pat yra įtrauktas į filmų talmudą „1001 filmas, kurį privalai pamatyti per savo gyvenimą“. Aš esu šiek tiek priešingos nuomonės, ar šis filmas turėtų tupėti šioje „biblijoje“. Tikriausiai jei nei aktorės Helen Mirren pelnytas „Oskaras“ už geriausios aktorės vardą, filmas nebūtų sulaukęs tiek daug dėmesio, bet tikiu, kad save gerbiantys britai, kurie visais laikais buvo pamišę dėl savo karališkosios šeimos gyvenimų, tikrai matė ir regėjo šią juostą.

Filmas, mano galva turėjo pasakoti apie Elžbietos II – osios gyvenimą, tačiau filmas orientuotas visai į kitus dalykus. Ją pavadinčiau princesės Dianos įtakos atšvaitu. Žinoma, iš filmo sužinojau nemažai faktų ir britų monarchijos užkulisių, mat, anksčiau mažai domėdavausi jais, todėl buvo įdomu, kodėl monarchai šitaip nemėgo Dianos, nors ši pagimdė net du jų palikuonis. Žinoma, centrine figūra galima vadinti Elžbietą II-ąją, kuri atstovauja britų monarchijos tradicijoms ir skeptiškai vertina Tonio Bleiro modernizaciją. Visas filmas labiau remiasi į monarchijos bendradarbiavimą su visuomene per viešuosius ryšius. Toks įspūdis, kad Elžbieta II-oji užtemdyta tradicijų, nemato, kad pakitusiai visuomenei reikia atverti savo asmeninio gyvenimo detales. Princesės Dianos portretas šiame filme be galo ryškus ir beveik prilygsta Elžbietai II. Ir visgi filmas apima labai mažą šios asmenybės laikotarpį, praktiškai Britanijos politinių permainų laikotarpį ir Princesės Dianos mirtis, praktiškai 1997 –ieji metai, kurie šiai šaliai atnešė milžiniškas permainas.
Taip, aktorių vaidyba puiki, nors tai jau ne pirmas atvejis, kada statomi filmai pagal britų karalius ir politikus aktoriai nuplėšia „Oskarus“ – prisiminkime Meryl Streep „Geležinė ledi“, Colin Firth „Karalius kalba“. Filmo nepavadinčiau įspūdingu, bet jį žiūrėti buvo įdomu, nors jame užfiksuota maža Elžbietos II-osios dalis, tačiau labai svarbiu momentu. Filmą vertinu palankiai, bet ne tiek, kad žiūrėčiau įsižiojęs ir springčiau liaupsėmis.

Mano įvertinimas: 7/10
Kritikų vidurkis: 91/100
IMDb:7.4



Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą