2013 m. spalio 29 d., antradienis

Filmas: "Hovardo pabaiga" / "Hovars Endas" / "Howards End"


Sveiki,

Kostiuminių dramų mėgėjai turėtų suklusti ir pasižiūrėti dramą „Hovardo pabaiga“ (kai kur lietuviškai galite rasti pavadinimu „Hovards Endas“) (Howards End) (1992). Šiame filme pasirodo kostiuminu dramų karalienė ir šiaip žavi moteris bei aktorė Emma Thompson, kuri už šį vaidmenį susižėrė daugybę apdovanojimų, iš kurių paminėsiu stambiausius – „Oskaras“ ir BAFTA. Filmas buvo pastatytas pagal populiarų to paties pavadinimo M. E. Fosterio romaną. Šiame filme buvo netikėta sutikti dar visai jaunutę Helena Bonham Carter, o ką jau besakyti apie tikrą kino veteraną Anthony Hopkins ir kiti daugiau ar mažiau žinomi britų bei amerikiečių aktoriai.

Žinoma, iš visų labiausiai išsiskyrė Emma Thompson, jos sukurtas personažas buvo išties labai charakteringas, daugialypis, įdomus, intriguojantis ir subtiliai provokuojantis. Filmo aplinka, kostiumai nenustelbė pačios kino esmės – ypatingo epinio pasakojimo tembro ir to meto pasaulėjautos bei žmonių visuomeninio skonio ir manieringumo.

Šiaip ar taip labai mėgstu tokio tipažo filmus. Jau kuris laikas stebiu, kad negaliu nesižavėti kruopščiai apgalvotai užfiksuotų Viktorijos ir po Viktorijos laikų esančios Anglijos, arbatos ceremonijų ir kitų nuostabių dalykėlių kadrus, kurių realiame gyvenime nepamatysime, nebent teatre. „Hovardo pabaiga“ – tai įdomus ne tik intymių santykių raizgalyne pasakojimas, bet ryškiai pavaizduotais nykstančiais ir tirpstančiais santykiais tarp pasiturinčiųjų ir skurstančiųjų sluoksnių, artėja epocha, kada formuojasi nepajudinama vidutiniokų klasė ir kitas požiūris į žmones ir gyvenimą. Daug įdomių spalvų, dvasios šiame filme, nors retai kostiuminės dramos, nebent tos, kurios labiau linksta į eksperimentus ir avangardą, neturi „dvasios“, o šis filmas turi su kaupu. Tai nė viena diena nepasenęs filmas, kuris turėtų patikti daug kam, patenkins pačius išrankiausius ir pagirdys kažkuo nauju popsinio kino mėgėjus.

Man šis filmas padarė tikrai nemažesnį įspūdį nei kitos kostiuminės dramos, kuriose pasirodė E. Thompson – „Protas ir jausmai“ (1995), „Sugrįžimas į Braidšedą“ (2008) ir kt.

Mano įvertinimas: 9/10
Kritikų vidurkis: 87/100
IMDb: 7.5




Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą