2013 m. rugpjūčio 26 d., pirmadienis

Serialas: "Pretendentas" / "The Pretender'



Sveiki,
Kažkada buvau gavęs išreikštą pageidavimą papasakoti apie kultinį serialą „Pretendentas“ (The Pretender), kuris ypatingai buvo populiarus Lietuvoje prieš gerus trylika metų ir apie kurio užkulisius, paskalas, skandalus, aktorius norėtumėte sužinoti. Nežinau, kiek čia man pavyks iškrapštyti apie serialą iš internetinių šaltinių, bet pabandyti verta. Ką gi. Pradėkime.
„Pretendentas“ yra netinkamas serialo pavadinimo vertimas:
Na, tikriausiai reikėtų pradėti nuo serialo pavadinimo, kurį Lietuvoje mes esame išsivertę kaip „Pretendentas“, tačiau tai klaidingas pavadinimas, kuris nelabai siejasi su serialo turiniu, kokį matome kūrinio viduje. Angliškai The Pretender iš tikrųjų reiškia ne pretendentą, nes herojus niekur nepretenduoja, jei pretenduotų, jį galėtų pakeisti ir kiti kandidatai, pavadinimas turėtų tiksliau skambėti kaip „Apsimetėlis“, „Apsišaukėlis“. Būtent pagrindinis serialo veikėjas Džerodas (agl. Jarod) ir yra tapatybių keitimo ir slapstymosi meistras.
Serialo „Pretendentas“ genezė:
Serialas „Pretendentas“ pasakoja apie paslaptingos organizacijos pavadinimu Centru užaugintą iš tėvų pagrobtą berniuką vunderkindą, kuris pabėga iš Centro ir tampa genialiu apsimetėliu. Vieną dieną jis gali būti gydytojas, kitą – gaisrininkas, o dar kitą velniai žino kas. Džerodą medžioja Centrui atstovaujanti agentė Parker, buvusi Džerodo vaikystės draugė bei Sidnis, buvęs jo auklėtojas ir menturius, kurie visą serialą gaudo Džerodą, o šis tuo tarpu besislapstydamas bando išsiaiškinti, kas atsitiko jo tėvams.
Tokio siužeto serialas debiutavo Amerikoje per NBC kanalą 1996 – aisiais ir iškart tapo pripažintas ir populiarus. Šio serialo sukurta 4 sezonai (1996 – 2000), per kuriuos parodyta 86 serijos. Tiesa, Lietuvoje visų serijų televizija LNK neįsigijo ir netransliavo, todėl kai kas dar jaučia nemenką kartėlį, kad taip ir nepavyko išsiaiškinti, ar Džerodui pavyko išsiaiškinti tėvų paslaptį, bet manau, jog dabar šiuo metu serijas gauti anglų ar rusų kalbomis būtų ne problema.
Po keturių sezonų kanalas NBC visgi nutraukė sutartį su serialu, tačiau kūrėjai nusprendė nepasiduoti ir nenuvilti gerbėjų, todėl 2001 metais pristatė du filmus „Pretendentas 2001“ ir „Pretendentas: persekiojimo sala“, abu šiuos filmus parodė kitas kanalas – TNT.


Serialo pagrindiniai personažai.





Įdomybės apie serialą:
Serialas buvo filmuojamas ne tik Amerikoje, kaip tikriausiai daugelis iš jūsų galvojate, bet viename didžiausių Kanados miestų Toronte. Būtent pastatas, kuris vadinasi seriale „Centras“, yra Toronte esantis „RC Harris vandens valymo gamykla“.
Po to, kai serialą nusprendė nebetransliuoti NBC kanalas, serialo kūrėjai ėmė gauti daugybę laiškų, kurie norėjo, jog „Pretendento“ personažas visgi išspręstų kamavusias problemas. Tik dėl gerbėjų NBC ir TNT ėmėsi derybų su serialo kūrybine grupe, kad būtų sukurti du filmai kaip serialo finaliniai akcentai, tačiau netgi pačiuose filmuose ne viskas yra atsakoma iki galo, taip paliekant nevisus patenkintus istorijos gerbėjus.
Serialo kūrėjai Steven Long Mitchell ir Craig W. Sickle po 2001 pasirodžiusių filmų prabilo po šešerių metų t.y. 2007 metais, jog jie vis dar gauna žiūrovų laiškus, kurie prašo paaiškinti šios istorijos pabaigą. Serialo kūrėjai pasakojo, jog jie kaip tik šiuo metu rašo scenarijų „Pretendento“ finaliniam pasirodymui, tačiau kalbos ir liko kalbais. 2008 metų viduryje vienas iš kūrėjų vėl prasitarė apie finalinį filmą, kad yra parašytas scenarijus ir prašė serialo gerbėjų kantrybės.
Turint galvoje, kad aktoriai ir kiti dirbę su „Pretendentu“ šiuo metu išsibarstę po naujus projektus, kūrėjų pažadai buvo naivoki, tačiau dar šiais metais buvo prabilta bent jau apie „Pretendento“ knygos pasirodymą, o vėliau apie mini serialo pasirodymus, kuriuose tikriausiai bus visai kiti aktoriai, nes nei vienas aktorius kol kas nepasirašė kontrakto su režisieriais. Na, ir tikėtis po daugiau nei 10 metų pertraukos tokio pat susidomėjimu „Pretendentu“ yra pernelyg optimistiška.
Iš visų sezonų Amerikoje žiūrimiausiu tapo antrasis sezonas, pasiekęs 11.4 milijonų žiūrovų ir užėmė 59 vietą visoje šalyje žiūrimiausių laidų ir serialų reitinge. Ketvirtajame sezone reitingas nukrito daugiau nei 3 milijonais, todėl NBC kanalui nebeapsimokėjo toliau tęsti kontrakto su reitingo netenkančiu serialu. Dabar, kai klesti internetas, šie reitingai atrodytų labai geri ir tikriausiai patektų jei ne į TOP10, tai į TOP20 tai tikrai.
Serialas buvo nominuotas „Emmy“ kaip geriausias garso takelis. Taip pat serialas yra pelnęs ne vieną mažiau žinomų apdovanojimų, tačiau taip prie „Auksinio gaublio“ ir „Emmy“ statulėlių ir neprisikasė.
2005 – 2006 metais pasirodė visų keturių sezonų DVD. 2007 metų DVD filmai. 2009 metais šie DVD buvo atnaujinti.
Kviečiu žvilgtelėti į pirmojo sezono anonsą ir prisiminti serialą:
Vienas pagrindinių serialo garso takelių. Žavu.
Apie serialo aktorius:

Pagrindinį vaidmenį seriale sukuria amerikietis Michael T. Weiss (g. 1962). Aktorius gimė ir mokėsi Čikagoje, Ilinojaus valstijoje. Jo tėvas plieno pramonės darbuotojas, o motina paprasta namų šeimininkė. Turi seserį, kuri yra kino filmų makiažo specialistė. Aktorius vaidina ne tik filmuose ir serialuose, bet ir daug dėmesio skiria teatrui. Jo vaidmenį „Pretendente“ galima laikyti vienu sėkmingiausiu jo asmeninėje karjeroje, kurią pradėjo būdamas dar vaikas, nusifilmavęs čionykštėje reklamoje.



Michael T. Weiss Džerodo vaidmenyje.


Sunkiai beatpažįstamas.


Aktorius šiuo metu.


Seksualusis Džerodas.


Aktorius gerokai iki "Pretendento" vaidmens.

Andrea Parker (g. 1970) suvaidino Panelę Parker. Tikriausiai tik ne daug kas žino, jog aktorė yra buvusi rimta baleto šokėja. Būtent nuo baleto viskas ir prasidėjo, nes būdama 6 metukų, ji sparčiai mokėsi ir būdama 15 įstojo į prestižinę baleto mokyklą. Galiausiai po 3 metų gastrolių su baletu, ji meta šį reikalą ir dirbdama barmene mokosi vaidybos. 1989 metais pasirodo „Vedęs ir turi vaikų“ epizoduose bei „Nusivylusios namų šeimininkės“. Aktorė aktyviai remia labdarą.


Andrea Parker panelės Parker vaidmenyje.


Gražioji Andrea brunetė.


Regis laikas moters nelabai sendina.


Gražioji Andrea blondinė.

Iš tikrųjų serialas apsiėjo be didesnių skandalų ar nesutarimų. 2006 metais vyko serialo kūrėjų susitikimas, kuriame noriai susirinko pagrindiniai aktoriai ir dalijosi prisiminimais. Pačioje Amerikoje serialas netapo nei labai įsimintinu, nei kultiniu, koks jis galbūt buvo laikomas Lietuvoje. Viso labo „Pretendentas“ turi savo būrį ištikimų žiūrovų, kurie vis dar laukia atsakymų, kaip viskas pasibaigs, tačiau 13 metų trukusi tyla daugelį palaidojo serialą užmarštin ir užleido vietą kitiems TV projektams. Aš asmeniškai labai menkai prisimenu šį serialą, jį žiūrėdavo mano dėdė, o aš retsykiais jo net nekęsdavau, tačiau vis tiek žiūrėdavau, tikiu, kad vyresniems nei 25 metai tikrai šis serialas turėjo įsiminti ir patikti.


Pagrindiniai aktoriai 2006 metų susitikime.

Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą