2013 m. rugpjūčio 20 d., antradienis

Filmas: "Vyturio lizdas" / "La masseria delle allodole" / "The Lark Farm"




Sveiki, kino mylėtojai,

Šiandien noriu pristatyti ir pakomentuoti italų kino juostą „Vyturio lizdas“ (La Masseria delle allodole) (2007). Tai brolių Taviani darbas, kurie labiau lietuviams žinomi kaip „Cezaris turi mirti“ kūrėjai. Na, broliai kine yra universalūs ir atviri žiaurioms ir įdomioms nužmogėjimo temoms, mano galva, „Vyturio lizdas“ kaip tik yra viena iš tokių juostų.

Žinote, šis juosta – tai dar vienas liudijimas apie XX a pirmojoje pusėje paskelbtą genocidą armėnams. Jeigu jums daugiau ar mažiau patiko įspūdingas filmas „Araratas“, tai ši juosta taip pat labai palies jūsų širdį. Filmas prasideda gana ramiai, kalba apie romantiškus pabėgimus iš tėvų namų, tolumoje artėjantį kaip „visai nepavojingą“ karą, kuris užgriūva darbščius ir svetingus armėnus, gyvenančius Turkijos teritorijoje. Negailestingas karas ir ryški fašistiškai politizuota jėga vieną po kitą negailestingai ima skersti armėnų vyrus ir berniukus, palikdami tik klykiančias moteris ir mergytes mirti iš bado. Į tokį lagerį patenka ir ispanų aktorės Paz Vega sukurtas personažas Nunik, privalėdama pamiršti savo mylimąjį, ji parsidavinėja už duoną turkų kariams, kad galėtų pamaitinti lagerio badaujančias mergaites...

Situacija išties labai ne kokia, o žiaurumo tikrai antroje filmo pusėje netrūksta, netrūksta ir armėnų naivumo bei kraujo. Ypatingai nustebino kūdikio žudymo scena kalnuose, kai dvi moterys susikibusios rankomis, lyg žaistų „sverkime druskas“, pečiais traiško naujagimį. Bet gana apie žiaurumus. Šis filmas leidžia iš arčiai ir kiek kitaip pasižiūrėti į istorinį laikotarpį, karo žiaurybes, genocidą ir nužmogėjimą, apie kurį tiek mažai težinome, bet XX amžiaus pirmojoje pusėje matė ir patyrė bent kiekvienas iš giminės. Pats filmas vietomis ne visada įtikindavo, valkatos atpirkimas pasirodė pernelyg dirbtinas, tačiau pats filmas yra stipri emocijų iškrova, jeigu jos norite patirti, tai pasižiūrėkite „Vyturio lizdą“. Man asmeniškai filmas patiko, vietomis sukrėtė, tačiau labai vykusiu filmu kažkodėl irgi nepavadinčiau, pirmoje pusėje skiriama pernelyg daug banaliems meilės ir pabėgimo planams, tačiau spalvos, vaidyba ir tema nepaliko abejingo.

Mano įvertinimas: 8/10
IMDb: 6.2


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą