2013 m. rugpjūčio 4 d., sekmadienis

Filmas: "Praeitis" / "El Pasado"



Sveiki, kino mėgėjai,

Žinau, kad Lietuvoje yra nemažai aktoriaus Gael Garcia Bernal‘io gerbėjų tarp paprastų žiūrovų ir tų pačių kinomanų. Gal tarp kinomanų labiau, kadangi Bernalis labiau filmuojasi rimtesnėse juostose, tokią galimą palaikyti ir argentiniečio režisieriaus Hectoro Babenco kino juostą „Praeitis“ (El Pasado) (2007), kuri pasakoja apie vyro gyvenimą tarp dviejų moterų – vos ne klasikinė situacija.

Nepasakyčiau, kad juosta labai ypatinga, tiek savo scenarijumi, tiek jos raiška, taip, ji pretenduoja į rimtą filmą, narplioja painias ir įdomias situacijas, tačiau tamsios ir niūrios spalvos, slogumas, kuris lyg ir neveda į nieką, mano galva, uždaro žiūrovą į dėžutę. Vyrukui, kuriam nyksta praeitis, nyksta atmintis ir kuris dar bando susigrąžinti prabėgusį gyvenimą nelengviau nei pačiam žiūrovui. Nesitikėkite Lotynų Amerikos „Memento“ (2000) versijos – to nebus, tačiau išdarkyta chronologija, vaikai, seksas, potraukis, meilė-nemeilė viskas lyg buldozeriu sustumta personažo galvoje, todėl filmą siūlau žiūrėti gana įdėmiai, analizuoti veikėjo pasirinkimus ir jausmus, nes kitaip pamesite giją ir liks tik Kariotiškių sąvartynas.

Ispanų aktoriams priekaištų neturiu, jie puikūs su savo kalba, odos spalva, kultūriniais dalykais, pasaulėjautos receptoriais, kurie galbūt iš esmės nedaug kuo skiriasi nuo mūsų pačių. „Praeitis“ vidutinio sunkumo ir sudėtingumo kinas, kuris daugeliui gurmanų visgi, manyčiau, turėtų patikti, tačiau į mano mėgstamiausiųjų aruodą toli gražu nepatektų dėl tematikos, pateikimo ir raškos, kuriems iš esmės priekaištų kaip ir neturiu, tačiau „ne mano filmas“ ir viskas. Be viso to, kad tai „ne mano filmas“, smagu visada sugrįžti į Lotynų Amerikos kiną, kurį taip mėgstu ir pasimėgauti lyg geru rūšiniu vynu. Šis vynas buvo pakankamai geras. Tikiuosi, kad Jums taip pat.

Mano įvertinimas: 7.5/10
IMDb: 5.7


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą