2013 m. rugpjūčio 9 d., penktadienis

Filmas: "Karvės" / "Vacas" / "Cows"




Sveiki, kinomanai,

Pagaliau užbaigiau paties mylimiausio savo režisieriaus ispano Julio Medem visus individualiuosius vaidybinius filmus. Šįkart tai buvo debiutinis jo filmas gan šmaikščiu pavadinimu „Karvės“ (Vacas) (1992). Už šį darbą režisierius gavo Gojos apdovanojimą kaip geriausias režisūrinis debiutas Ispanijoje. Filmas sulaukė daug gerų atsiliepimų už tai, kad išskirtiniu žvilgsniu ir stiliumi gebėjo papasakoti savo tautos istoriją.

Filmas „Karvės“ labai nutolęs nuo vėlesnių Julio Medem darbų, jis kartu istorinis ir turi magiško realizmo apraiškų, kitaip J. Medemo ir neįsivaizduočiau! Filmas „Karvės“ apima 1870 – 1935 laikotarpį ir pasakoja dviejų šeimų trijų kartų persipynusią istoriją, atmiežta karų, žemės ūkio darbų ir meilės. Sudėtingi šeimų santykiai, trys kartos, kurias suvaidina tie patys aktoriai, nuolat pasirodantys vis kitomis atžalomis, daigina dar įdomesnį magiško realizmo sėklą. Keista matyti Julio Medemo darbą kaimiškoje aplinkoje, nes visi jo filmai daugiau ar mažiau urbanistiniai, įtakoti miesto dvasios, tik ne „Karvės“.

Žinoma, karvių tikrų šiame filme irgi netrūksta, jos simbolizuoja taiką ir sotumą, saugumą ir šilumą. Karvė čia sumistinta, jos sąmonė ir suvokimas daug platesni nei žmonių, todėl ji turi daugiausia įtakos visuose šeimyniniuose reikaluose. Karvė – tai kartu ir maisto šaltinis, visos nualintos Ispanijos simbolis, be kurios dažnas ūkininkas tiesiog tais laikai neišgyventų. Simpatiški ir jau iš J. Medemo kitų darbų atpažįstami aktoriai – Emma Suarez (Raudonoji voverė, 1993) bei  Carmelo Gomez (Žemė, 1996).

Nepasakysiu, kad tai mano mėgstamiausias šio režisieriaus darbas, man patinka jo vėlyvesnieji darbai, kurie pulsuoja daugiau dvasingu seksualumu. Šis filmas kitoks jo retrospektyvoje visomis prasmėmis ir ne tik dėl istorinio žvilgsnio, bet ir dėl personažų evoliucijos, -  tik trečiajai kartai, Antrojo Pasaulinio karo išvakarėse lemta būti laimingiems. Tai, kas dažniausiai neišsipildo, sužydi mūsų vaikuose, jie įpareigoti įgyvendinti ne tik savo laimę, bet ir neišsipildžiusios kartos likimą. Norėtųsi ateityje parašyti straipsnį, aprėpiant visą Julio Medem filmų oazę, kuri nugramzdina mus į visiškai kitokius realybės suvokimo lygmenis ir viskas tampa nepaaiškinamu, bet užtikrintu stebuklu. Na, o filmas „Karvės“ yra išties, mano akimis, vykęs debiutas, kuris patiks tikriems kinomanams. Gal ne toks sukrečiantis, bet vis vien pulsuojantis keistą magišką kraują tarp žmogaus likimo ir jo pasirinkimų, kurie vėliau plačiai drėksis per visus šio režisieriaus kūrinius.

Mano įvertinimas: 8.5/10
IMBd: 7.2


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą