2013 m. rugpjūčio 5 d., pirmadienis

Filmas: "Aistrų labirintas" / "Laberinto de pasiones"




Sveiki, kino mėgėjai,

Oi, kiek man dar daug liko nematytų pačių pirmųjų Almodovaro filmų! Vienas iš tokių buvo vienas pirmųjų jo ilgametražių filmų „Aistrų labirintas“ (Laberinto de Pasiones) (1982), kurį teko pamatyti LGBT tema „Kitoks kinas“ festivalyje, prieš tai išklausyti valandos trukmės paskaitą apie Almodovaro įtaką Ispanijai ir Ispanijos istorijos įtaką Almodovaro kinui. „Aistrų labirintas“ yra bene tas vienas geriausių egzempliorių, kurie iliustruoja po diktatoriaus Franko išlaisvėjusios Ispanijos seksualinė revoliuciją, kuri prisodrinta karnavališkos ir iš koto verčiančios erotikos – transeksualai, gėjai, nimfomanės ir nemažai fetišistinių niuansų, kurie suėjo į sodrų ir tuo metu tikrai Ispanijos kino industriją šokiravusią kino juostą. Susipažinkite, tąkart Almodovaro atėjo į kiną ir ne šiaip sau, o kad ilgus dešimtmečius kurtų savitą kiną ir skleistų visai kitokį požiūrį į šią meno šaką.

„Aistrų labirinto“ siužetas pilnas erotikos, net veikėjų vardai pvz. Seksilija duoda aliuziją į užslopintus impulsus, kurie šiame filme taip išlaisvėja, kad net veržiasi per kraštus sraunia upe. Visgi Almodovaro pirmą savo intensyvios kūrybos dešimtmetį duoda peno komedijos žanrui. Taip, tai tikrų tikriausia komedija, kuri savo raiška, scenarijumi perspjauna daugelį amerikietiškų komedijų, - mano šis sakinys jau tampa atsiliepimuose-raportuose tikru štampu, bet, dievaži, negaliu kitaip išsireikšti. 

Ispaniško humoro pliūpsnis, devinto dešimtmečio pradžios jausenos ir visu dešimtmečių į Ispaniją pavėlavusi dėl santvarkos seksualinė revoliucija. Filmas šokiruoja nuo pirmųjų kadrų, jis pilnas kičo ir falšyvumo, sintetikos ir dirbtinumo, tačiau genialiai sudėliota į lentynas ir viskas surėdyta taip, kad nepalieka abejingo žiūrovų. Salė tiesiog kvatojosi, kai budėtoja iš filmo nespėjo į tualetą ir apsikakojo vietoje, o tėvo seksualiniai santykiai su dukra bei orgijose nuobodžiaujanti nimfomanė, vaikystėje patyrusi traumą, tėra tik karnavališko kino objektai, rimtos, sakyčiau, draminės temos paverstos komiškais įkaitais. Farso filme tiek daug ir jis toks kontrastiškas su mūsų realybe, kad tiesiog neįmanoma nesižavėti antitezėmis, kurias deklaruoja ši Almodovaro juosta. Filme sutinkame ir jaunutėlį Antonio Banderesą, kuris suvaidina išlavintos uoslės homoseksualą. Po šios juostos jis dar ne kartą dirbs su Almodovaru ir bus vienas iš šio ispanų genijaus didžiausių atradimų ispanų kino industrijoje.

Rekomenduoju eksperimentinio kino gerbėjams, kurie nebijo provokuojančio kino, kuris žaidžia su medžiaga ir futuristiškai, atvirai koketuoja. Man patiko.

Mano įvertinimas: 8.5/10
IMDb: 6.4


Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą