2013 m. liepos 4 d., ketvirtadienis

Filmas: "Kasablanka" / "Casablanca"




Sveiki, kinomanai,

Grįžtu ir vėl į kino klasiką ir šįkart noriu pakomentuoti kino „motina“ tapusią legendinę kino juostą „Kasablanka“ (Casablanca) (1942), daugeliui mamyčių tapusia pati mėgstamiausia meilės juosta. Negaliu atsispirti kino klasikai, ir manau, kad ateityje tikrai dar ne kartą pasinersiu į rusų ir amerikiečių kino „stebuklus“. Taip, filmas šis tikras stebuklas, kuris, manau, patiks tiek šiuolaikinio kino mėgėjams, tiek gurmanams, kurie mėgaujasi puikiais aktoriais, istorija ir režisūra.

Na, „Kasablanka“ labiausiai mane nustebino ne puikiais aktoriais, ne puikia režisūra, - viso to tikėjausi, juk ne veltui gavęs tiek daug liaupsių! Tiesą sakant, mane kur kas labiau nustebino turinys. Siužetas pasirodė nenormaliai įdomus. Kasablanka – tai miestas Maroke, į kurį Antrojo Pasaulinio karo metais suplūsta ir priešai, ir pabėgėliai, ir dezertyrai, ir vokiečiai, ir prancūzai ir esesininkai, ir koncentracijos stovyklos pabėgėliai. Ir visa šita marginali šutvė sau kuo ramiausiai gurkšnoja brendį užeigoje, kurioje dainuoja juodosios rasės atstovas. Neįsivaizduojama tautų, įsitikinimų ir prioritetų puokštė tikriausiai tuo laikotarpiu buvo įmanoma ne Europoje ir ne Amerikoje, o būtent Afrikoje, kur pinasi pusiau kriminalinė, pusiau meilės istorija. Išies vykusi pasiaukojimo istorija, kuri demonstruoja lankstų santykių bangą tarp vidutinės klasės žmonių XX amžiaus pirmojoje pusėje. 

Filme pasirodo žavioji ir gražioji Ingrid Bergman, kurios iki šiol nelabai filmuose ir buvau matęs (o gal tiesiog nepamenu), tačiau net išsižiojau, kokio fantastiško grožio kalibro moteris! Žaviuosi retro stiliumi, santūrumu, etiketu, bet neperdėtu, tačiau natūraliu ir kylančio iš susižavėjimo. Ką aš čia tauškiu? XX amžius (neskaitant karų) buvo nuostabus! Po šio filmo užsinorėjau pažiūrėti „Rudens sonatą“, bet jaučiu, kad kol kas reikia tausoti klasikinius filmus. Žinoma, puikiai pasirodė ir aktorių vyrija, kurie sukūrė charizmatiškus vaidmenis, vertus iškelto nykščio į viršų. Ką dar čia ir bepridursi, tai filmas, kurį reikia pamatyti.

Mano įvertinimas: 10/10
IMDb: 8.6



Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras: