2013 m. birželio 5 d., trečiadienis

Filmas: "Kramer prieš Kramerį" / "Kramer vs. Kramer"


Sveiki, kinomanai,

Šiandien noriu pakomentuoti kino filmą „Kramer prieš Kramerį“ (Kramer vs. Kramer) (1979). Tai amerikiečių drama, pastatyta pagal knygą ir savu laiku susišlavusi ne vieną „Oskarą“ – geriausias aktorius, geriausias antro plano aktorė, geriausias scenarijus ir, žinoma, geriausias metų filmas. Taigi, savu laiku ši drama nušlavė viską ir buvo pripažinta ne tik už Atlanto, bet ir visame pasaulyje.

„Kramer prieš Kramerį“ – tai topinė šeimos drama apie išsiskyrimą. Galėčiau sulyginti su ne taip seniai pasirodžiusia Irano drama „Išsiskyrimas“. Besikiriančioje šeimoje griūva įprasta žmonių kasdienybė, o viduryje dviejų ugnių atsidūręs vaikas tampa dar vienu išbandymu herojams. Žinoma, čia neapsieita be teismo salių, graudulingų paverkšlenimų, tačiau tikriausiai smagiausia matyti tėvo ir sūnaus santykių adaptaciją, prisitaikymą. Kontoroje užpelijęs tėvas staiga tampa totaliu namų buities šeimininku, kuris nesugeba iškepti net skrebučio, o pasibaigus dramai, jis kuo puikiausiai atskiria skalbinius, iškepa skrebučius, auklėja sūnų. Tai sudėtingas visuomenės požiūrio susidūrimas, kad vaikas turi augti su motina, bet tėvas tampa neprastesniu už mamą. Visgi filme jaučiamas 8 dešimtmečio požiūris į motinas ir apskritai moteris. Sakyčiau, jos šiek tiek diskriminuojamos. Joms priekaištaujama, kodėl jos palieka savo atžalas ir pabėga iš namų, o jeigu tai būtų padaręs vyras, situacija būtų kiek kitokia – tokiomis spalvomis piešiasi teismo posėdis. Aišku, šiandien požiūris į vaiko būvimą su vienu iš tėvų yra kiek pakitęs, nors ir laikomės tradicijos, kad vaikas turėtų likti su motina...

Žodžiu, neatpasakosiu aš jums turinio, nes turite patys pamatyti šią istoriją, kuri nepalieka abejingo žiūrovų. Puikus Meryl Streep pasirodymas atneša jai pirmąjį „Oskarą“, bet už vis čia labiausiai karaliauja Dustin Hoffman‘as, taip pat pelnęs šį trofėjų. Ir visgi smagu, jog istorija labiau skverbiasi ir parodo vyro kančias, ašaras, norą susiimti, nes panašiose dramose visgi labiau rodoma iš moters pozicijos perdėm dėl minkštumo, sentimentalumo. Žavu, kad pagaliau vyras parodytas ne vien šeimos ištižėlis ar bankomatas, o atsakingas tėvas, kuris prisiima atsakomybę už tai, kad namų sienos griūva. Išties jaudinanti drama, aktuali vakar, šiandien ir rytoj, kai santykiai tokie nepatvarūs ir sudaryti ilgalaikes šeimas vis sunkiau ir sunkiau. Man filmas patiko, manau, daugeliui turėtų patikti iš jūsų taip pat.

Mano įvertinimas: 8.5/10
Kritikų vidurkis: 77/100
IMDb: 7.8


Jūsų Maištinga Siela
 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą