2013 m. gegužės 15 d., trečiadienis

Filmas: "Viskas apie mano mamą" / "Todo sobre mi madre" / "All About My Mother"


Sveiki visi,
Dar vienas Pedro Almodovar perliukas „Viskas apie mano mamą“ (All About My Mother) (1999) ir tai yra pirmas šio režisieriaus „Oskaras“ už geriausią užsienio filmą. Tai vienas labiausiai tarptautiniu mastu pripažintų šio genijaus filmų, kuris, tiesą sakant, gal man nėra pats mėgstamiausias, tačiau tenka pripažinti, kad kaip visada spalvingas, šarmingas, aistringas. Čia kaip ir daugelyje genijaus filmų, verda tarpusavyje persipynę likimai, aistros ir nežabotas seksualumas. Filmą autorius dedikavo savo mamai ir visoms pasaulio mamos, tikriausiai įkvėptas savo pačios mamos. Nenuspėjamo siužeto perliukas mus įtraukia į AIDS, transvestitų, kekšių, vienuolių, aktorių sūkurį. Šis dinamiškas, eklektiškas svingavimas žadina žiūrovų apetitą, todėl nenuostabu, kad Almodovar eilinį kartą metą aukštą kortą – motinos kortą, kurią prieš tai regėjau „Aukštuose kulniukuose“ (1991).
Filmas surinkęs daugybę apdovanojimų ir triumfavęs „Gojos“ apdovanojimuose, nepaliks ispaniško kino gerbėjų, nebent esate piktavališkai nusistatę prieš Almodovar‘o pomėgį įvelti herojus į nepatogias seksualines situacijų audras. Kartais atrodo, kad režisierius pernelyg stengiasi aistroje ieškoti kontraversiškų spalvų – transvestitą kergti su heteroseksualiomis moterimis, vienuoles padaryti laisvo elgesio moterimis, tačiau visų šių spalvingų ir įdomių personažų apsuptyje kaip šventas paminklas visada režisieriui lieka motina. Motina ir čia yra svarbiausias obeliskas, kuri kenčia, o kentėdama sutvarko ne tik savo dvasinį pasaulį, bet ir spėja padėti ir iš padėtis išsukti kitų gyvenimus, už ką ji sulaukia ne vien atpildo, bet ir pasmerkimo – tokia motinos dalia.
Puikus aktorių kolektyvas. Įsimylėjau Marisą Paredes, kurią regėjau tokiuose filmuose kaip „Oda, kurioje gyvenu“, „Mano paslapties gėlė“, „Aukšti kulniukai“ – brandumas, taurumas ir almodovariškumas trykšte trykšta iš šios moters. Na, žinoma, pagrindinio personažo atlikėja Cecilia Roth yra puikaus kalibro atlikėja, o ir dar visai jaunutė Penelope Cruz, nors atliko gan blankoką vaidmenį, tačiau nelieka nepastebėta, o vėliau jį taps ateinančio dešimtmečio tikra Amodovar‘o mūza. Tiesa, ar bereikia sakyti, kad tai filmas iš didžiosios raidės?
P.S. Filmą išverčiau į lietuvių kalbą, artimiausiu metu turėtumėte jį išvysti.
Mano įvertinimas: 10/10
Kritikų vidurkis: 87/100
IMDb: 7.9
Jūsų Maištinga Siela

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą