2013 m. gegužės 15 d., trečiadienis

Filmas: "Aukšti kulniukai" / "Tacones lejanos" / "High Heels"

Sveiki visi,
Nutariau atiduoti duoklę ir ispanų legendiniam režisieriui Pedro Almodovar ir pasinerti į jo kiną again. Šįkart man nematytas jo filmas „Aukšti kulniukai“ (High Heels) (1991). Ir ką gi aš galiu pasakyti? Oigi tai, kad tai puikus filmas, kaip visada atpažįstamas Amodovar‘o braižas ir skonis. Paprastas savo nepaprastume, ypatingas savo scenarijumi, kuris gal kiek kaip visada atrodo melodramatiškas, įkvėptas muilų operos, tačiau žiūrint jo filmus nė iš tolo nekvepia šia pigiena, priešingai, jo filmai kaip visada taurūs, aistringi, šiek tiek nenuspėjami, spalvingi ir plataus bei įvairaus seksualinio mosto.
Taip, tai dar vienas filmas, kuriame neapsieita be transeksualų kultūros, tačiau čia neskirta jam tiek dėmesio, kiek tarkim „Blogame auklėjime“ (2004), čia nerasime ir šiurpą keliančių mutacijų kaip antai „Oda, kurioje gyvenu“, tačiau vis dar randame painų scenarijų ir super jausmingą bet neperdėtą vaidybą. Šįkart „Aukšti kulniukai“ bylinėja dviejų moterų santykių, o tiksliau – motinos ir dukters. Amžina kaip visas pasaulis tema – kartų konfliktai ir nesutarimai, kuriuos apjungia meilė. Tai stiprus scenarijus ir įdomūs vingiai, kurie demonstruoja motinišką meilę ir dukters atsidavimą, gal kiek artimą ir mums patiems. Kodėl filmas vadinasi „Aukšti kulniukai“? Tai tarsi nepavytas idealas – motina, kuri dukrai tampa idealų siekiu ir bandymai atkartoti jos žavesį, pamirštant, kad kiekvienas turi prasiskinti sau kelią. Aukšti kulniukai, tai kas nepasiekiama, neperlipama per likimą, savo gyvenimo misiją, visa tai bus tik atkartojimai, kulniukų šešėlis, kuriame atsiduria garsios aktorės dukra, lindėdama savo motinos šešėlyje.
Kur kas keistesnis ir nesuprantamesnis personažas lieka transeksualas, kuris besąs kriminalinių įvykių dievas, valdantis dviejų moterų likimus. Kas jis? Kokia jo tapatybė? Kodėl jis žaidžia sūnaus, detektyvo ir transvestito žaidimus? Šiuo atveju lyg ir viskas nuspėjama, jo rolės, sprendimai, tačiau iki galo filmas ir nepasako jo motyvacijos, seksualumas ir jo tapatybė lieka prigimtine paslaptimi.
Tai neabejotinai stiprus filmas, nors kritikai ir stengėsi šiek tiek sudirbti šią juostą, tačiau ji kaip ir sekantys Almodovar‘o darbai sulauks tarptautinio pripažinimo. Neabejotinai kaifavau ispaniškomis spalvomis ir tik šiam režisieriui būdingomis vibracijomis.
Mano įvertinimas: 10/10
Kritikų vidurkis: 51/100
IMDb: 7.2
Jūsų Maištinga Siela

1 komentaras:

  1. ačiū už priminimą, pažiūrėsiu vėl.
    Filmas, neišdylantis iš atminties...

    AtsakytiPanaikinti